Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές λουτροπόλεις και τις προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις σε ορισμένες από αυτές, εξέτασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, στο πλαίσιο της τελευταίας του τακτικής συνεδρίασης για το 2017, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκε το κλείσιμο της επιχείρησης που διαχειριζόταν τα λουτρά Πλατύστομου Φθιώτιδας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές άλλες λουτροπόλεις που δεν αξιοποιούνται εδώ και χρόνια, αν και έχουν ενταχτεί για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πλαίσιο της διάθεσής του να συμβάλει στην ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε τα δεδομένα για την αξιοποίηση της ποσιθεραπείας του ιαματικού νερού.

Αναλύθηκαν παραδείγματα ανάπτυξης μονάδων ποσιθεραπείας σε άλλες χώρες, όπως στο Fioytsi της Ιταλίας και εξετάστηκε η δυνατότητα της ανάπτυξης αναλόγων μονάδων στον ελληνικό χώρο είτε αυτόνομα, είτε παράλληλα με τις άλλες χρήσεις του ιαματικού νερού.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη αυτής της δυνατότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε παράλληλα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από γειτονικές μας χώρες (Βουλγαρία), για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, καθώς αυτές αποτελούν του κύριους ανταγωνιστές των ελληνικών λουτροπόλεων ιδιαίτερα του βορειοελλαδικού τόξου.

Αναλύθηκαν τα συμπεράσματα του 4 ου συνεδρίου της Βουλγαρικής Ένωσης Βαλλονιολογίας και SPA τουρισμού (BUBSPA) στο Κουσουντίλ της Βουλγαρίας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης έκανε ένα σύντομο απολογισμό της ετησίας δράσης του Πανελλήνιου Συλλόγου, με έμφαση στις επισκέψεις, τις παρεμβάσεις και τις συναντήσεις που πραγματοποιηθήκαν μέσα στο 2017.

Σημειώνεται ότι ο αναλυτικός απολογισμός δράσης για το 2017 θα παρουσιαστεί στην καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της νέας χρονιάς στη Θεσσαλονίκη.