Της Κατερίνας Καρσιώτη

Φως σκοπέυει να ρίξει στα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό της περιοχής, η κυβέρνηση των Μαλδιβών και το Nekton καθώς και το Ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, θαλάσσια αποστολή θα κατέβει στα ανεξερεύνητα νερά της χώρας για να δώσει απαντήσεις και να “φωτίσει” τα σημεία. Οι Μαλδίβες αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως όπου οι αμμουδιές με τιρκουάζ νερά, μικρά, ξίλινα, πολυτελή σπιτάκια που μοιάζουν να αιωρούνται λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας καθώς και εξωτική πλάστηση είναι χαρακτηριστικά στοιχεία που πρωταγωνιστούν.

Ταυτόχρονα αποτελεί έναν ταξιδιωτικό προορισμό που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την αγαπημένη τους δραστηριότητα, που δεν είναι άλλη, από το scuba diving. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κόσμος έχει να μάθει ακόμη πάρα πολλά κυρίως για τα υποθαλλάσια οικοσυστήματα αυτού του εξωτικού σημείου.

Η κλιματική αλλαγή όμως,  που “σαρώνει” παγκοσμίως καθώς και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, καθιστούν επιτακτική ανάγκη, ειδικά των χωρών που εξαρτώνται απόλυτα από τη θάλασσα, να γνωρίσουν σε βάθος τα θαλάσσια οικοσυστήματα τους, τη ζωή που κρύβει ο βυθός τους, και αν και πως επηρεάζονται από την κλιματική κρίση.