Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, παρευρέθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για τη βράβευση των ακτών και των μαρινών της χώρας με τη «Γαλάζια Σημαία» επισημαίνοντας ότι το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αποτελεί ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό μας.

Αναφέρθηκε, στην ομιλία του, στην πολύ σημαντική προσπάθεια, εδώ και δεκαετίες, που επιτελεί η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, καλύπτοντας ένα κενό που έχει η Πολιτεία.

Επίσης, ο Τομεάρχης Τουρισμού, επικρότησε τη δραστηριότητά της, η οποία έχει αποτυπώσει θετικό πρόσημο όλα αυτά τα χρόνια και αναδεικνύεται και από τη σημαντική αύξηση του αριθμού των βραβευμένων, με τη Γαλάζια Σημαία, ακτών.

Ο Μάνος Κόνσολας, εξήρε την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής και τουριστικής συνείδησης που προωθεί η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, μέσα από την υλοποίηση εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια. Τόνισε την πολυετή εμπειρία της, που μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό προς την Πολιτεία, καθώς και την κινητοποίηση εθελοντών και κοινωνικών ομάδων με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρωπογενούς φυσικού και αστικού περιβάλλοντος προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η αειφόρος ανάπτυξη.

Πρότεινε, επιπλέον, να αναπτυχθεί, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικών δεικτών για τον τουρισμό μας. Να υπάρξει μια συνολική αποτύπωση σε όλη τη χώρα, σε περιφερειακό αλλά και

τοπικό επίπεδο, που θα καταγράφει τη σχέση ανάμεσα στους φυσικούς πόρους και τον τουρισμό.

Μετά την εκδήλωση ο κ. Κόνσολας δήλωσε:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκατασταθεί μία βιώσιμη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και στην τουριστική ανάπτυξη.

Αυτή η ισορροπία προϋποθέτει υποδομές ανάδειξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων.

Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ως έννοια και πρακτική άμεσα συνδεδεμένη με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Αυτό αποτελεί πεδίο ευθύνης τόσο της Πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Οι φυσικοί πόροι και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν αμφίδρομη σχέση. Δεν είναι λύση να παρεμποδίζουμε την ανάπτυξη.

Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα συνδυάζονται με υποδομές και δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας ή και αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Αυτό αποτελεί και τον ορισμό της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης στον τουρισμό».