Ο Μαραθώνιος της Αθήνας θεωρείται το μαζικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα και από τα μαζικότερα στην Ευρώπη, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, ενώ φέτος συμμετέχουν 7.500 δρομείς από 105 χώρες. Το «δρομικό κίνημα» αυξάνεται διαρκώς και οι συμμετοχές στον 34ο Μαραθώνιο της Αθήνας, σημειώνουν ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 50.000 σε όλες τις αποστάσεις. Ταυτόχρονα, αναμένονται 20.000 ξένοι επισκέπτες, ενώ 40.000 θα είναι οι φίλαθλοι και οι θεατές κατά τη διαδρομή και στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου σταδίου.
Με βάση τους υπολογισμούς των διοργανωτών, αυτό μεταφράζεται σε 20 εκατ. ευρώ στην αγορά, σε πέντε ημέρες μόνο από τους επισκέπτες εκτός Αθηνών.
Ο ΣΕΓΑΣ, μέσω του Μαραθωνίου της Αθήνας, έχει συνεργασία με περισσότερα από 80 ταξιδιωτικά πρακτορεία σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνήθως οι δρομείς συνοδεύονται από ακόμη ένα άτομο (1,2 άτομα ανά δρομέα) και μένουν στην Αττική πέντε ημέρες κατά μέσο όρο. Εκτιμάται εξάλλου ότι για τη διαμονή και τη διατροφή τους, τη συμμετοχή (εγγραφή) στους αγώνες και τις παράλληλες δραστηριότητες του Μαραθωνίου, για επισκέψεις και tours στη χώρα και για αγορά αναμνηστικών ξοδεύουν γύρω στα 1.000 έως 1.200 ευρώ ο καθένας. Επίσης, εκτός Αθηνών, έρχονται γύρω στα 3.000 άτομα, δρομείς και συνοδοί, τουλάχιστον για μία έως δύο ημέρες πριν από τον αγώνα.
Φέτος εκτιμάται ότι και οι συμμετοχές από ΗΠΑ, Κίνα και Κεντρική Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι διπλάσιες. Επιπλέον, το 2005 μόλις 800 Έλληνες συμμετείχαν στη διαδρομή των 42 χλμ., ενώ φέτος οι συμμετοχές των Ελλήνων ανέρχονται σε 10.000. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης ξεπερνά τα δύο εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του κράτους σε ρευστό – αποκλειστικά και μόνο μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και της Περιφέρειας Αττικής – να περιορίζεται στο 15% αυτού του προϋπολογισμού. Το υπόλοιπο 85% προέρχεται και καλύπτεται από τις εγγραφές των δρομέων και τους χορηγούς. Να σημειωθεί ότι στην ιστορική αφετηρία του Μαραθώνα θα βρεθούν 18.000 μαραθωνοδρόμοι για τη διαδρομή των 42,195 χλμ. με τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, ενώ 20.000 είναι εκείνοι που δηλώθηκαν να τρέξουν στα πέντε χλμ. και στα δέκα χλμ.
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας ανεβάζει πολύ τα επίπεδα της πληρότητας των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας. «Είναι η τελευταία κορύφωση της πληρότητας των ξενοδοχείων πριν από τη χαμηλή περίοδο της Αθήνας», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός. Επίσης, στην κατεύθυνση της προβολής καλούνται δημοσιογράφοι και bloggers, που είναι παράλληλα δρομείς, να συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο, καλύπτοντας ταυτόχρονα τη διοργάνωση.Πηγή : www.tovima.gr