
Ανοίγματα στην σύγχρονη τέχνη της πόλης του Μαρόκου που έχει προσελκύσει και εμπνέει τους καλλιτέχνες ανά τους αιώνες και τώρα μπαίνει δυναμικά στον χάρτη της αγοράς τέχνης των διεθνών καλλιτεχνικών συγκεντρώσεων.
Αυτό τον μήνα Φεβρουάριο στην πόλη “τρέχουν” η φημισμένη αφρικανική έκθεση τέχνης 1:54 που θα πραγματοποιηθεί στους καταπράσινους λόφους του πεντάστερου ξενοδοχείου La Mamounia, ενώ στο Μουσείο Αφρικανικής Σύγχρονης Τέχνης Al Maaden (Macaal) πραγματοποιείται έκθεση με σύγχρονους καλλιτέχνες από την περιοχή, που έχει παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι.
“Μετά από την ανάδειξη του προφίλ των αφρικανών καλλιτεχνών στο εξωτερικό, η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία μας ήταν πάντα να επιστρέψουμε το κέντρο τους ενδιαφέροντος στην ήπειρο μας, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση στο αφρικανικό έδαφος”, λέει ο Touria El Glaoui, ιδρυτής της 1:54.
Από την Αντίς Αμπέμπα στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι γκαλερί με έδρα την Αφρική πολλαπλασιάζονται με εντυπωσιακό ρυθμό χάρη στην αύξηση των κερδών και τη διεθνή κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.
Πέρυσι, το προσκήνιο ήταν σταθερά στο Κέιπ Τάουν, λόγω της έναρξης του Zeitz Mocaa – του πρώτου αφιερωμένου σύγχρονου μουσείου αφρικανικής τέχνης στον κόσμο.
Σε μια ήπειρο 54 χωρών και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων, υπάρχει όμως…επείγουσα ανάγκη για περισσότερα από ένα σημαντικό διεθνές κέντρο τέχνης και ο El Glaoui βρήκε ως δελεαστικό προορισμό το Μαρακές.
“Ξέρετε, το Μαρακές ήταν ένας σημαντικός κόμβος τέχνης πολύ πριν το Κέιπ Τάουν, εν μέρει επειδή προσέλκυσε πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους όπως ο Yves Saint Laurent από την Ευρώπη. Τώρα όμως θέλουμε να προσελκύσουμε αφρικανικούς καλλιτέχνες από την ήπειρό μας”, τονίζει ο Othman Lazraq ιδρυτής του μουσείου Macaal.
Το “καλό χαρτί” για το αφρικανικό Μαρακές είναι ότι είναι γαλλόφωνο, βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής με αποτέλεσμα να προσελκύει πολύ περισσότερες γκαλερί, επισκέπτες και συλλέκτες από τη Γαλλία και το Βέλγιο από τις άλλες εκθέσεις στην ήπειρο.