Στον Χάρη Ντιγριντάκη

Προσωπικότητα με υψηλές δυνατότητες, αναρριχήθηκε στην κορυφή του ελληνικού ασφαλιστικού κλάδου σε βραχύ χρονικό διάστημα. Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΝΝ Hellas κα Μαριάννα Πολιτοπούλου εισήλθε στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο το 2016, αποχωρώντας από τη θέση της στην Εθνική Τράπεζα. Αναδείχθηκε CEO της χρονιάς για το 2018 στην Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Βιομηχανία, καθώς επιλέχθηκε από τους αναγνώστες του European Business Magazine μεταξύ του ισχυρού ανταγωνισμού από κορυφαίες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες.

Μεταβαίνει στην Αμερική για ένα κορυφαίο μεταπτυχιακό μόλις 23 ετών, αποκτά το πρώτο της παιδί σε ηλικία μόλις 28 ετών και προτού καλά καλά κλείσει τα 30 της χρόνια αναλαμβάνει ανώτατες διοικητικές θέσεις στο εξωτερικό. Ενδεικτικό των πιστεύω της κας Πολιτοπούλου είναι απόσπασμα ομιλίας της στο πρόσφατο συνέδριο πωλήσεων της ΝΝ Hellas: «Για μένα αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ανεβαίνουν και να κατακτούν ολοένα και υψηλότερες κορυφές είναι η μεγάλη εικόνα, ο στόχος και η ικανοποίηση ότι ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Με ενσυναίσθηση και με το να νοιάζεσαι για τους άλλους ειλικρινά. Γιατί κανείς μόνος του δεν μπορεί να ανέβει κορυφές, η κατάκτησή τους είναι πάντοτε ομαδική προσπάθεια. Αυτά άλλωστε είναι τα συστατικά που μας καθιστούν πρότυπη εταιρία. Τώρα και στο μέλλον».

Σε τοποθέτηση της η  κα Πολιτοπούλου, αναλύει ευσύνοπτα αφενός την επόμενη ημέρα της απορρόφησης του χαρτοφυλακίου της Metlife στην Ελλάδα και αφετέρου τις ευκαιρίες ανάπτυξης που διανοίγονται πλέον στην Ελλάδα της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης.

-Τι σηματοδοτεί για την NN η απόκτηση του χαρτοφυλακίου της MetLife στην Ελλάδα;

Στρατηγικά και οικονομικά, αυτή η απόκτηση είναι μια μοναδική ευκαιρία για την NN να προσδώσει περισσότερη αξία και να εδραιώσει την ηγετική μας θέση στην αγορά. Θα αυξήσει τα μεγέθη, θα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης και θα διαφοροποιήσει τον κλάδο ζωής και προστασίας σε  αγορές με χαμηλά ποσοστά ασφαλιστικής διείσδυσης. Η επέκταση του χαρτοφυλακίου υγείας βελτιώνει τη στρατηγική της τοποθέτηση και η διαφοροποίηση αυξάνεται μέσω του χαρτοφυλακίου ομαδικών προγραμμάτων. Θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην κερδοφόρα αγορά προστασίας. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε περίπου 300.000 νέους πελάτες, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την τρέχουσα πελατειακή βάση. Το υφιστάμενο δίκτυο θα αυξηθεί κατά 50%, προσθέτοντας ένα εξαιρετικά παραγωγικό επαγγελματικό δίκτυο περισσότερων από 400 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Προκύπτουν μακροχρόνιες συνεργασίες διανομής με τους κύριους διεθνείς, καθώς και τοπικούς πράκτορες, ενώ είναι πιθανές οι συνέργειες εσόδων με την αξιοποίηση των ομαδικών ασφαλίσεων σε δίκτυα ΤΑ και ΒΑ. Τέλος, να σημειωθεί πως η τρέχουσα χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στην ελληνική αγορά προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης.

-Ποια η εικόνα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς μετά την εξαγορά;

O Όμιλος NN έδειξε έμπρακτη εμπιστοσύνη στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς με την ανακοίνωση για την απόκτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της MetLife στην Ελλάδα. Στόχος μας παραμένει να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου και ποιότητας υπηρεσίες, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία και από τις δύο εταιρίες. Μαζί θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους ασφαλισμένους μας, για να φροντίζουν όσα έχουν πραγματικά σημασία για εκείνους. Όσο εργαζόμαστε για το κλείσιμο της συμφωνίας, οι ασφαλισμένοι μας, οι συνάδελφοί μας και οι συνεργάτες μας παραμένουν η βασική προτεραιότητά μας. Είμαστε βέβαιοι για την επιλογή αυτή και αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Άλλωστε, η διαμόρφωση των εξελίξεων, και όχι η αναμονή τους, αποτελεί τη στρατηγική μας.

-Τι θα γίνει με τα συμβόλαια των πελατών της Metlife;

Τους επόμενους μήνες, όσο κλείνουμε την απόκτηση, τόσο η NN όσο και η MetLife θα εκτελούν τις δραστηριότητες / επιχειρήσεις τους ως αυτόνομες εταιρείες. Προς το παρόν, δεν αλλάζει τίποτα για τους ασφαλισμένους μας, τους εταιρικούς πελάτες, τους επιχειρηματικούς συνεργάτες ή τους προμηθευτές μας.  Τα προϊόντα που κατέχουν οι πελάτες της NN ή της MetLife δεν θα αλλάξουν – οι τιμές και οι όροι των προϊόντων παραμένουν επίσης ως έχουν.

Οικονομικά Αποτελέσματα

Τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της NN Hellas το 2020 αυξήθηκαν κατά 4 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 471 εκατ. ευρώ. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν κυρίως τα ασφάλιστρα των προϊόντων Unit/Index-Linked και Υγείας, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα μειωμένα ασφάλιστρα συμβολαίων διαχείρισης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων (DAF) λόγω εφάπαξ καταβολών το 2019, οι οποίες δεν επαναλήφθηκαν το 2020, και των χαμηλότερων ασφαλίστρων από παραδοσιακά προϊόντα, για τα οποία δεν εγγράφεται νέα παραγωγή. Τα ακαθάριστα δεδουλευμένα ασφάλιστρα σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ αυξήθηκαν κατά 15%, από 403 εκατ. ευρώ το 2019 σε 465 εκατ. ευρώ το 2020.

Η αύξηση των κερδών προ φόρων οφείλεται σε νέες πωλήσεις, στη βελτίωση της διατηρησιμότητας του χαρτοφυλακίου και στη βελτίωση των περιθωρίων. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 10 εκ. ευρώ βελτιωμένα και πάλι σημαντικά (+163%) σε σχέση με το 2019. Υπογραμμίζεται τέλος ότι την τελευταία 5ετία η εταιρία έχει προχωρήσει σε καίριες δομικές αλλαγές και έχει επιτύχει θετικά παραγωγικά και οικονομικά μεγέθη, επιτυγχάνοντας το όραμά της να γίνει πρότυπη εταιρία και ενισχύοντας συνεχώς τη θέση της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Ως αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών, οι διαδικασίες λειτουργίας και η εταιρική διακυβέρνηση καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας βελτιώθηκαν σημαντικά.