Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουρκικός τουριστικός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 5% του ΑΕΠ της χώρας, έχει πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο στην άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τις κύριες χώρες προέλευσης των τουριστών της. Ως εκ τούτου, η τουριστική περίοδος φαίνεται χαμένη.

Η τουρκική οικονομία υποφέρει από πληθωρισμό ρεκόρ άνω του 50% ένα χρόνο.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία, ενώ υποστηρίζει την Ουκρανία, δεν εντάχθηκε στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Τουρκία βασίζεται στους Ρώσους και τους Ουκρανούς για την αναζωογόνηση του τουριστικού τομέα.

Πέρυσι, τεσσεράμισι εκατομμύρια Ρώσοι συνέρρευσαν στις παραλίες του νότου της χώρας, στην Αττάλεια, παρά την πανδημία.
Η Ρωσία είναι η πρώτη αγορά πηγής τουριστών στην Τουρκία, μπροστά από τη Γερμανία και την Ουκρανία. Πέρυσι, 2 εκατομμύρια Ουκρανοί επισκέφτηκαν την Ανατολία.

Οι δύο εθνικότητες αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο του συνόλου των ξένων τουριστών το 2021.
Για τα ταξιδιωτικά γραφεία που συνεργάζονται κυρίως με αυτές τις δύο χώρες, ο πόλεμος είναι συνώνυμος μιας κατεστραμμένης τουριστικής περιόδου.

Για τους επαγγελματίες του τουρισμού, η σεζόν του 2022 φαινόταν πολλά υποσχόμενη. Όμως ο πόλεμος έχει θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες του κλάδου.

«Μπορούμε να ξεχάσουμε τα 2,5 εκατομμύρια Ουκρανούς τουρίστες που ελπίζαμε για φέτος», λέει ο Tolga Gencer, ηγετικό μέλος της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (Türsab).

Και εξηγεί ότι όλοι όσοι ζουν από τον τουρισμό έπρεπε να υπολογίσουν εκ νέου.
«Για τους Ρώσους, λόγω των οικονομικών κυρώσεων, σίγουρα δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα 6 ή 7 εκατομμύρια.
Ακόμα κι αν υπογραφόταν εκεχειρία αύριο, θα υπήρχαν 2 ή 3 εκατομμύρια Ρώσοι το πολύ. Και αν διαρκέσουν οι κυρώσεις, δεν θα το πάρουμε καν αυτό το κομμάτι της αγοράς».

Οι επαγγελματίες του ταξιδιού φοβούνται επίσης ότι θα έχουν λιγότερους ταξιδιώτες και από τη Δυτική Ευρώπη που θα αποφύγουν την Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας με την Ουκρανία και τη Ρωσία.