Ικανοποιημένη η ασφαλιστική αγορά με την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με  έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές για ολόκληρο το έτος.

Το δημοσιονομικό κόστος για το εν λόγω μέτρο, είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ και θα ενεργοποιηθεί από το 2024, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για όλο το 2023 θα δουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο ακινήτων το 2025.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνονται οι πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι των καταστροφών με ένα σημαντικό κίνητρο. Το μέτρο αφορά και υφιστάμενα συμβόλαια.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία των κατοικιών και ο ΕΝΦΙΑ τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε απόλυτα νούμερα η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερος είναι ο φόρος.

Σε κάθε περίπτωση με το μέτρο ευνοούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες.

Με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, μια κατοικία η οποία σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 120 ευρώ εάν ο φορολογούμενος προχωρήσει στην ασφάλισή της για φυσικές καταστροφές τότε το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 108 ευρώ.

Μια άλλη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 210 ευρώ αν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές ο φόρος περιορίζεται σε 189 ευρώ ενώ φορολογούμενος με δυο κατοικίες ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ αν τις ασφαλίσει θα περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση στα 675 ευρώ.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία των κατοικιών και ο ΕΝΦΙΑ τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.