Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες ανέφεραν «μείωση της ζήτησης για την Αίγυπτο» μετά την έκρηξη βίας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη επίθεση στη Γάζα.

Οι αναφορές τους στο συνέδριο της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) ακολουθούν τις ανησυχίες που έχουν ήδη εκφραστεί από το ταξιδιωτικό εμπόριο σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Η Claire Evans, διευθύνουσα σύμβουλος του Midcounties Cooperative, έκανε λόγο για «αρκετή χαλάρωση» στη ζήτηση για την Αίγυπτο.

Όπως τόνισε «οι τιμές και οι κρατήσεις έχουν μειωθεί. Δεν έχουμε δει σημαντικές ακυρώσεις, αλλά υπήρξε μια σαφής μείωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το κλίμα στην Dawson and Sanderson. Η Annelene Hutton, διευθύνουσα σύμβουλος της συμφώνησε υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχουμε δει ακυρώσεις αλλά μείωση των ερευνών για την περιοχή».

«Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου είδαμε πραγματικά καλές συναλλαγές στην περιοχή, είπε ο Gary Lewis, Διευθύνων Σύμβουλος του The Travel Network Group.

Η κρουαζιέρα στην περιοχή διαπραγματεύεται πτωτικά και οι συναλλαγές είναι λίγο κάτω γενικά. Αυτή η βιομηχανία επηρεάζεται από οτιδήποτε και από όλα».

Ο διευθυντής λιανικής του Fred Olsen Travel, Paul Hardwick, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της βίας στην περιοχή είναι «πάντα ανησυχητικός», σημειώνοντας πώς «ο κλάδος μας είναι τόσο ασταθής».Και επέμεινε ότι «η ζήτηση για τον υπόλοιπο κόσμο είναι πραγματικά υψηλή».

Άλλοι πράκτορες έχουν επίσης σημειώσει ότι το εμπόριο παραμένει ανεπηρέαστο γενικά από τη βία.

Από την Advantage Travel Partnership η εμπορική διευθύντρια Kelly Cookes δήλωσε ότι οι πωλήσεις των μελών παρέμειναν «ιδιαίτερα ισχυρές» παρά τη σύγκρουση.
Πρόσθεσε ότι οι κρατήσεις αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν 10% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και 9% σε ετήσια βάση.

«Δεν βλέπουμε κανένα σημαντικό αντίκτυπο στις κρατήσεις ή στη ζήτηση για ταξίδια αυτή τη φορά. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά».

Περίπου το 15% των αναχωρήσεων της Audley Travel στη Μέση Ανατολή επηρεάστηκαν, είτε επειδή η εταιρεία ακύρωσε ταξίδια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είτε επειδή οι πελάτες ανέβαλαν ταξίδια, σύμφωνα με τον Nick Longman, διευθύνων σύμβουλο της.

Ωστόσο, «η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν κάνει κράτηση για να πάνε στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να ταξιδεύουν. Ίσως θέλουν λίγη επιβεβαίωση. Δεν νομίζω ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα έχει αντίκτυπο στα ταξίδια αλλού».