Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία οι εταιρείες κρουαζιέρας θα «αποφύγουν» φέτος την Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, αλλά και στη Βόρεια Αφρική. Έτσι, ζημιώνεται και η Ελλάδα, καθώς οι αφίξεις τουριστών με κρουαζιερόπλοια θα μειωθούν σημαντικά φέτος, ενώ ανησυχητικά είναι τα μέχρι στιγμής μηνύματα και για τη σεζόν του 2018 βάσει των προγραμμάτων δρομολογίων που έχουν καταρτίσει οι διεθνείς εταιρείες για τη χώρα.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των φορέων του κλάδου, οι απώλειες των αφίξεων επισκεπτών μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν το 25% το 2017 σε σχέση με την περσινή σεζόν. Το 2016 το σύνολο των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων παρέμεινε σταθερό (4.290 έναντι 4.281 αφίξεων το 2015) και σημειώθηκε αύξηση περίπου 5% στις αφίξεις επιβατών (5.197.118 έναντι 4.957.743 αφίξεων επιβατών το 2015).
Σύμφωνα με το Μιχάλη Νομικό, τον πρόεδρο της εταιρείας Donomis Cruise Services, φαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχει ένα γκρουπ εταιρειών, τα πλοία των οποίων έχουν προγραμματιστεί να κάνουν κρουαζιέρες στην Ευρώπη, που επιλέγουν να αυξήσουν τις αφίξεις στη Δυτική Μεσόγειο, αφήνοντας εκτός δρομολογίων τα παράλια της Τουρκίας και το Αιγαίο. Ένα άλλο γκρουπ εταιρειών έχουν αποφασίσει να μη φέρουν πλοία στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενες τις νέες αγορές που δημιουργούνται σε Αμερική, Ασία και Αυστραλία. Υπάρχουν βέβαια και εταιρείες όπως η MSC και η Costa που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη, οι οποίες διατηρούν και φέτος τον ίδιο αριθμό αφίξεων στην Ελλάδα, παρότι ακύρωσαν την Τουρκία.
Πηγή : www.e-travelnews.gr