Ο τουρισμός, ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς στην Λατινική Αμερική καταρρέει εν’ μέσω COVID-19 δημιουργώντας νέους τριγμούς σε Ισπανικές τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ο κλάδος της φιλοξενίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αεροπορικά ταξίδια, ο οποίος επίσης κατέρρευσε από την πανδημία και το κλείσιμο των συνόρων, αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Χιλή, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Κούβα.
Η Κούβα “έκλεισε τις πόρτες της” για 30 ημέρες και οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες μόλις ανακοίνωσαν το σταδιακό κλείσιμο των εγκαταστάσεών τους στο Μεξικό.

Μεξικό: Το 60% δωματίων ξενοδοχείων σε Ισπανικούς ομίλους

Στο Μεξικό υπάρχουν 100.000 δωμάτια ξενοδοχείων με το 60% να ανήκει σε Ισπανικές εταιρίες όπως Grupo Piñero (Bahía Príncipe), Iberostar, Meliá, Barceló, Oasis, Palladium, Occidental, BlueBay, Princess, Καταλονία, H10, Sirenis, HM και RIU.
Ήδη, η RIU Hotels ανακοίνωσε το προοδευτικό κλείσιμο ξενοδοχείων στο Μεξικό μετά την εισαγωγή μέτρων για την παύση της πανδημίας. Η αλυσίδα φιλοξενίας διαθέτει 20 ξενοδοχεία στο Μεξικό με περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους.

Στα χέρια ισπανικών ξενοδοχειακών εταιρειών το 75% των μονάδων της Κούβας

Και στην Κούβα, τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία ανήκουν σε διάφορους Ισπανικούς ομίλους.
Ο τουρισμός είναι ως επί το πλείστον στα χέρια ισπανικών ξενοδοχειακών εταιρειών, που αντιπροσωπεύουν το 75% της επένδυσης στη χώρα. Τα Meliá (με 27 καταλύματα και 13.000 δωμάτια), NH Hotels, Barceló Hotels, Iberostar, RIU, Globalia-Be Live, Blue Bay, H10 και Hotusa που αποτελούν το 90% της προσφοράς των ξενοδοχείων.

18 Ισπανικοί όμιλοι φιλοξενίας στην Δομινικανή Δημοκρατία

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, μια άλλη χώρα που κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό οι Ισπανικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η κατάσταση έγινε επίσης δύσκολη. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδοχείων και Τουρισμού, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν λειτουργούν λόγω του κλεισίματος των συνόρων και όπως εκτιμάται θα χρειαστούν 8 έως 12 εβδομάδες για να ανοίξουν ξανά.
Στην περιοχή υπάρχουν 18 Ισπανικά ξενοδοχεία. Τα Meliá, RIU, Barceló, Iberostar, Globalia-Be Live, Bahia Príncipe, NH, Paladium, Catalonia, H10, Fiesta, Piñero, BlueBay, Majestic, Sirenis, Occidental και Martinon.

Ανησυχητική η κατάσταση εκτιμά το ΔΝΤ

Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση για τη Λατινική Αμερική, η οποία είχε μόλις αρχίσει να ξανακερδίσει την ανάπτυξη, είναι ανησυχητική. Το ΔΝΤ προβλέπει ήδη ύφεση το 2020 λόγω μιας κρίσης που θα έχει ιδιαίτερα αντίκτυπο στις βιομηχανίες υπηρεσιών, πετρελαίου και μεταφορών και επισημαίνει ότι στην Καραϊβική η κρίση θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό.
Η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Λατινικής Αμερικής, το οποίο αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% το 2019, θα μειωθεί φέτος κατά 1,8% (αναθεωρώντας την πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 1,3%) λόγω της πανδημίας. Όπως εκτιμάται αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας κατά 10% και 35 εκατομμύρια περισσότερους φτωχούς.