
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ισπανίας, αλλά οι κάτοικοι σε πολλούς προορισμούς αγανακτούν με τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών και αγωνίζονται κατά του overtourism.
Αύριο Σάββατο 20 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον υπερτουρισμό στα πέντε Κανάρια Νησιά Τενερίφη, Φουερτεβεντούρα, Γκραν Κανάρια, Λανθαρότε και Λα Πάλμα.
Οι παραπάνω προορισμοί υποφέρουν από τουριστική φοβία και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι μια ωρολογιακή βόμβα.
Περίπου 20 πρωτοβουλίες πολιτών διαμαρτύρονται αυτή τη στιγμή μαζί. Την περασμένη εβδομάδα, μια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της χώρας.
Πρόσφατα, η ομάδα ακτιβιστών από το Canaries Sold Out (Canarias Se Agota) ξεκίνησε απεργία πείνας επ’ αόριστον στην Τενερίφη.
Με αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις ο πρόεδρος Καναρίων Νήσων Fernando Clavijo κάνει έκκληση για «κοινή λογική».
Υπενθύμισε σε όλους ότι ο τουρισμός είναι η ψυχή της τοπικής οικονομίας και η «κύρια πηγή απασχόλησης και πλούτου».
Προειδοποίησε τους διαδηλωτές για τις ευθύνες τους, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια οικονομική ένεση στο Αρχιπέλαγος από τους διεθνείς ταξιδιώτες.
Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι αρνούνται την ύπαρξη «turismofobia». Ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι κατά των τουριστών ή των επιχειρηματιών του κλάδου. Αντίθετα, αντιδρούν σε μια τεταμένη κατάσταση στην περιοχή και προτείνουν για να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή τους μέτρα όπως τουριστικό φόρο και αυστηρότερους κανονισμούς.
Ταραγμένη κατάσταση στα Κανάρια Νησιά
Σε ορισμένα σημεία, παρέες από ντόπιους παρενεχλούν τους τουρίστες καθώς περνούν. Κάποιοι τους απειλούν ακόμη και με βία. Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τα ισπανικά Mέσα δείχνουν αφίσες με μηνύματα όπως «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι».
Η κατάσταση για τους ντόπιους στα Κανάρια που συνήθως επισκέπτονται Βρετανοί και Γερμανοί τουρίστες, γίνεται όλο και πιο απογοητευτική.
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η συμφόρηση, οι ελλείψεις κατοικιών, ο συνωστισμός, οι αυξήσεις των τιμών, η έλλειψη νερού, η υπερφόρτωση του τομέα υγείας και των απορριμμάτων ευθύνονται για τον μαζικό τουρισμό.
Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες, καθώς και τα γκράφιτι και οι διαμαρτυρίες κατά των τουριστών, γίνονται όλο και πιο συχνές στην Ισπανία.
Η τάση δεν περιορίζεται στα παραδοσιακά hotspot του «τουρισμού αλκοολούχων ποτών» όπως η Μαγιόρκα ή η Βαρκελώνη. Συμβαίνει επίσης σε περιοχές που παλαιότερα θεωρούνταν ήσυχοι τουριστικοί προορισμοί, όπως ο δρόμος του Αγίου Ιακώβου στη Γαλικία.
Παραδοσιακά, τα Κανάρια Νησιά ήταν γνωστά ως ένας ήσυχος προορισμός που προσέλκυσε μικρότερο αριθμό τουριστών για πάρτι.
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες ενδιαφέρονταν περισσότερο να απολαύσουν τη φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, καταδύσεις, σέρφινγκ, γκολφ και ποδηλασία.
Ήταν επίσης δημοφιλής προορισμός για τους συνταξιούχους και όσους αναζητούσαν ένα ήσυχο μέρος για να απολαύσουν τον ήλιο.
Ωστόσο, η τουριστική βιομηχανία στην περιοχή γνώρισε σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές, στην αυξανόμενη δημοτικότητα ενοικιάσεων για διακοπές και στον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών του νησιού.