Έντονη δυσαρέσκεια σε εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες έχει προκαλέσει η αβελτηρία της κυβέρνησης αναφορικά με την αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει οδηγήσει στο μπλοκάρισμα μεγάλου αριθμού επενδύσεων οι οποίες δύναται να δώσουν λύσεις στην προσπάθεια απομείωσης της ανεργίας αλλά και να δώσουν ανάσες ρευστότητας στην οικονομική  δυσπραγία υψηλού αριθμού εταιρειών.

Ειδικότερα τον Φεβρουάριο του 2016 η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει την προκήρυξη 4 δράσεων στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα :

1.«Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

2.«Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

3.«Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

4.«Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών»

Η υποβολή των προτάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό.  Ωστόσο μέχρι σήμερα στο μόνο που έχουν ανακοινωθεί και εκδοθεί τα αποτελέσματα είναι το πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» την 26η Οκτωβρίου 2016. Σε σχέση με τις υπόλοιπες δράσεις «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα τα αποτελέσματα αξιολόγησης τους, παρά τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για γρήγορες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα σε δημόσιες δηλώσεις του αν. Υπουργού Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση στις 20 Δεκεμβρίου 2016 στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια εκδήλωσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος υπήρξε η παραδοχή της μεγάλης καθυστέρησης. Ο κ. Χαρίτσης  σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για την δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» θα ανακοινώνονταν μέχρι το τέλος του 2016, ενώ οι υπόλοιπες δύο δράσεις «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 για επικοινωνιακή πολιτική είχε ανακοινώσει την έναρξη του β’ κύκλου των εν προγράμματος μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να υπάρχουν δεδομένα από την αξιολόγηση του α’ κύκλου!! των εν λόγω προγραμμάτων πέρα των συχνών τροποποιήσεων οι οποίες στέρησαν σημαντικό αριθμό ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων να υποβάλλουν προτάσεις αλλά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς.

Δεδομένης της χαμηλής απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 όπως η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει και της κρισιμότητας των προγραμμάτων για την απασχόληση και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας μέχρι πότε οι επιχειρήσεις θα είναι δέσμιες της αναβλητικότητας της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης που ακόμη και σήμερα από την μία πλευρά δεν έχει εκδώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και από την άλλη δεν έχει προκηρύξει τον δεύτερο κύκλο που ανακοινώθηκε ότι θα τρέξει τον Οκτώβριου του 2016.

Σημειώνεται ότι  στη δράση Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (προβλέπει 100% χρηματοδότηση) υποβλήθηκαν 5.626 προτάσεις, κυρίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, αλλά και τους τομείς της αγροδιατροφής ή της υγείας. Στην δράση «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» (50% χρηματοδότηση)  ο τουρισμός αποτελεί κι εκείνος έναν τομέα προτεραιότητας, στον οποίο η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και για τις προοπτικές του οποίου είναι κρίσιμη η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υποβλήθηκαν 2.552 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως από  τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές όπως το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και το Ιόνιο.

Τέλος στην «αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» (50% χρηματοδότηση) υποβλήθηκαν 9.577 προτάσεις.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις περιμένουν να αξιολογηθούν και να υλοποιήσουν τα projects τους σε περίπτωση που εγκριθούν. Όμως  όπως επισημάνθηκε παραπάνω το Υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο δεν προχωράει τις αξιολογήσεις και τις εντάξεις των έργων αλλά και καθημερινά αυτοδιαψεύδεται με τις συνεχείς αναβολές ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και μη προκηρύξεις των νέων κύκλων υποβολών των προγραμμάτων αυτών όπως είχε δεσμευτεί μέσω ανακοινώσεων του τον Σεπτέμβριο του 2016.

Του Χάρη Ντιγριντάκη