της Εύας Οικονομάκη

Δυσθεώρητες είναι οι ζημιές που κατέγραψαν τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με την πτώση να ανέρχεται στο 89,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τoυ newsletter της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων GBR Consulting, περίπου το 49% όλων των ξενοδοχείων πόλης στην Ελλάδα λειτούργησαν κατά το πρώτο τρίμηνο, με σχεδόν μηδενική ζήτηση, ενώ τα resorts, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρέμειναν κλειστά.

Η εικόνα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα

  • Στην Αθήνα μόνο το 53% των δωματίων λειτουργούσαν κατά το πρώτο τρίμηνο, επιτυγχάνοντας πληρότητα 14,5% (με βάση τη συνολική δυναμικότητα (TRI), η πληρότητα ανήλθε στο 7,7%).
  • Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη το 46% των δωματίων ήταν διαθέσιμα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας πληρότητα 17,7%, ενώ με βάση το TRI η πληρότητα διαμορφώθηκε στο 8,2%.

Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της χώρας μειώθηκαν κατά 85,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με το INSETE, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε πτώση κατά 87,9% στον αριθμό των εισερχόμενων ταξιδιωτών κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2019, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 88,6% κατά την ίδια περίοδο.

Ανασταλτικοί παράγοντες

«Ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η εξάπλωση του κορωνοϊού καθυστερούν την έναρξη της διεθνούς ανάκαμψης των ταξιδιών», αναφέρει η GBR Consulting.

Ο εκτεταμένος εμβολιασμός δεν ήταν τόσο γρήγορος όσο αναμενόταν τον Δεκέμβριο του 2020. Η εταιρεία Airfinity προέβλεπε στις αρχές Απριλίου ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Γερμανία και στη Γαλλία θα έφτανε στο 75% του πληθυσμού τον Σεπτέμβριο του 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, δύο σημαντικές πηγές τουρισμού για την Ελλάδα, αναμένεται να φθάσουν σε συγκεκριμένο επίπεδο αυτό το καλοκαίρι, όπως σημειώνεται στο τριμηνιαίο newsletter της GBR Consulting.

Η επιδημιολογική κατάσταση σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες, ενώ οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν, οδηγώντας σε ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες ταξιδιού. Επιπλέον, ορισμένα μέλη της Ε.Ε. διέκοψαν τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca λόγω πιθανής σύνδεσης με μία σπάνια μορφή θρόμβωσης.

Λόγω αυτών των καθυστερήσεων και των κρατικών περιορισμών που αναστέλλουν το άνοιγμα της αγοράς, η IATA αναθεώρησε το προηγούμενο διάστημα επί τα χείρω την πρόβλεψη για ανάκαμψη τη αεροπορικής βιομηχανίας εντός του 2021. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 αναμενόταν ότι η πληρότητα το 2021 θα έφτανε το 51% των επιπέδων του 2019, τον Απρίλιο του 2021 το ποσοστό αυτό προσαρμόστηκε στο 43%.