Περίπου 200 άτομα, σε διάστημα μόλις δυόμισι μηνών, επωφελήθηκαν από τη νέα βίζα digital monads της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Στην πλειονότητά τους είναι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, οι οποίοι βάσει των προϋποθέσεων του προγράμματος θα πρέπει να έχουν ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα υψηλότερο από τέσσερις ελάχιστους μισθούς στην Πορτογαλία, που σημαίνει άνω των 3.040 ευρώ.

Η αίτηση χορηγείται αρχικώς για έναν χρόνα και στη συνέχεια εάν οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως το επιθυμούν μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα και να διεκδικήσουν πενταετή άδεια διαμονής.

Πριν από αυτή τη νέα θεώρηση, οι εργαζόμενοι είχαν πραγματικά την επιλογή μόνο βίζας D7, περισσότερο προσανατολισμένη προς τους συνταξιούχους και αυτούς με παθητικά εισοδήματα, και τις χρυσές βίζες.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα-βαρόμετρο των κινήσεων των ψηφιακών νομάδων, NomadList, η Λισαβόνα και η Μαδρίτη, συγκαταλέγονται στους 10 κορυφαίους προορισμούς για τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως.

Μετά την πανδημία όλο και περισσότερες χώρες προσφέρουν βίζα με σκοπό την προσέλκυση και τη διατήρηση εργαζομένων και επιχειρηματιών με πηγές εισοδήματος υψηλότερες από τον εθνικό μέσο όρο.

Εκτός από το γεγονός ότι επιτρέπουν μεγαλύτερη περίοδο παραμονής, τις περισσότερες φορές μέχρι ένα έτος, πολλές από αυτές τις άδειες προσφέρουν φορολογικά οφέλη.