Η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων του Ηνωμένου Βασιλείου (ASA) ανακοίνωσε πρόσφατα τα μέτρα που αποσκοπούν στη συγκράτηση των αδίστακτων tour operators και μη αδειοδοτημένων «οδηγών» που προσφέρουν «δωρεάν ξεναγήσεις» σε ανυποψίαστους τουρίστες.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις, χωρίς εκπαίδευση, μη φορολογήσιμα και ανασφάλιστα  άτομα διεξάγουν «δωρεάν» περιηγήσεις με τα πόδια σε ανυποψίαστους επισκέπτες. «Δωρεάν ξεναγήσεις» προσφέρονται από εταιρείες ή ιδιώτες με διάφορα ονόματα ανά τον κόσμο. Οι καταναλωτές εσφαλμένα υποθέτουν ότι τα πρόσωπα που τους καθοδηγούν διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα για να το κάνουν και ότι πληρώνονται από τους διοργανωτές ταξιδίων, το οποίο δεν είναι σχεδόν ποτέ αλήθεια.

Η Αρχή έλαβε πολλές καταγγελίες από τους επισκέπτες-καταναλωτές σχετικά με τις λεγόμενες «δωρεάν περιηγήσεις», κατά τις οποίες τα πρόσωπα που τους καθοδηγούν ζήτησαν φιλοδωρήματα στο τέλος των ξεναγήσεων, παράτο γεγονός ότι οι προσφερόμενες ξεναγήσεις διαφημίζονται ως δωρεάν. Σύμφωνα με την ASA, οι καταγγέλλοντες  ένιωσαν υπερβολική πίεση για να κάνουν τέτοιες πληρωμές.

Την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκε στις επιχειρήσεις και τους ερασιτέχνες που προσφέρουν «δωρεάν περιηγήσεις» στο Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσουν αυτή την πρακτική και να συμμορφωθούν με τις νέες  αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται από την Committee of Advertising Practice.

Η ASA αναφέρει ότι στη διαφήμιση των υπηρεσιών πρέπει να δηλώνεται ευκρινώς ότι ο οδηγός θα ζητήσει διακριτική πληρωμή. Θα πρέπει επίσης να καταστεί σαφές ότι οι διακριτικές πληρωμές είναι απολύτως εθελοντικές, και ότι τα χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2009, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Τουριστικών Οδηγών και η Παγκόσμια Ομοσπονδία των Συλλόγων Τουριστικών Οδηγών και τα 200.000 μέλη τους, έχουν προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις εθνικές αρχές και τους βουλευτές ότι η πρακτική των «δωρεάν περιηγήσεων» είναι παραπλανητική και κακή για την εικόνα της κάθε προορισμού.

Μάλιστα πολλοί διοργανωτές ταξιδίων απαιτούν οι «οδηγοί» τους, να τους πληρώνουν προμήθεια των 3-5 ευρώ ανά συμμετέχοντα, γι ‘αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πρόσωπο που παρέχει την ξενάγηση να πιέζει τους τουρίστες για να δώσουν φιλοδώρημα.