Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 25 ομάδων και την υλοποίηση πολλών δημιουργικών εφαρμογών το πρώτο HACKATHON #TRANSPORT που διοργάνωσαν οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ), η εταιρία καινοτομίας Crowdpolicy και ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «INNOVATHENS» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Τομέας Μεταφορών & Δικτύων.
Οι στόχοι του διήμερου μαραθώνιου προγραμματισμού με θέμα τις συγκοινωνίες ήταν:
- Η χρησιμοποίηση δημόσιων πληροφοριών και δεδομένων του ΟΑΣΑ για τις συγκοινωνίες με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών και καινοτόμων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών που χρησιμοποιούν τις Συγκοινωνίες Αθηνών και η
- Η υποστήριξη της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης της καινοτόμου και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Στο HACKATHON #TRANSPORT συμμετείχαν 25 ομάδες, 130 developers – νέοι επιχειρηματίες, προγραμματιστές, αναλυτές, μηχανικοί, designers, business consultants, επαγγελματίες και φοιτητές, οι οποίοι εργάστηκαν με μεράκι και σε λιγότερο από 30 ώρες ανέπτυξαν με συμμετοχικές διαδικασίες εφαρμογές σχετικές με τις συγκοινωνίες, τα ανοιχτά δεδομένα και τη βελτίωση υπηρεσιών πληροφόρησης.
Οι βραβευμένες συμμετοχές
Οι ομάδες και οι αντίστοιχες εφαρμογές που βραβεύθηκαν είναι οι ακόλουθες:
- Ex Machina
Mετατρέπει κάθε συγκοινωνιακό μέσο του ΟΑΣΑ σε πλατφόρμα διάθεσης υπηρεσιών με στόχο να κάνει ευχάριστο τον χρόνο μετακίνησης του επιβάτη.
- 10Coders
Mobile εφαρμογή μέσω της οποίας οι επιβάτες καταχωρούν τις διαδρομές τους, κτίζουν το προσωπικό τους προφίλ, αλληλεπιδρούν με άλλους χρήστες και κερδίζουν.
- definiens
Cross platform εφαρμογή που στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα δίνοντας την ευκαιρία στους επιβάτες να κερδίζουν πόντους απαντώντας σε ερωτήσεις, παρακολουθώντας διαφημίσεις κλπ.
- ConTRANSS
Εφαρμογή που στοχεύει να επιλύσει το πρόβλημα της ενημέρωσης του επιβάτη σχετικά με τα εκτελούμενα δρομολόγια, αλλά και χρήσιμη για τους οδηγούς στην καταγραφή προβλημάτων, όπως βλάβες, κυκλοφοριακά προβλήματα κλπ.
- kawai-developers
Puzzle game στο οποίο ο επιβάτης καλείται να ταιριάξει τα ίδια συγκοινωνιακά Μέσα και να κερδίσει πόντους. Επιβραβεύεται κάθε είσοδος σε συγκοινωνιακό μέσο καθώς και η συχνότητα χρήσης τους.
- Transit Rush
Εφαρμογή που προωθεί τον εθελοντισμό. Εθελοντές και άτομα με κινητικά προβλήματα δηλώνουν στην πλατφόρμα την μετακίνηση που επιθυμούν να κάνουν και εφόσον συμπίπτουν, επικοινωνούν μεταξύ τους και μετακινούνται μαζί.
Οι παραπάνω ομάδες βραβεύθηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 7.000 ευρώ, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης από το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και τη Δομή Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ συνολικής αξίας 10.000 ευρώ, προπληρωμένες κάρτες VISA αξίας 600 ευρώ
και ένα tablet προσφορά της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι ο κώδικας των εφαρμογών, και με βάση το πλαίσιο της διοργάνωσης, έχει ήδη αναρτηθεί σε δημόσιο αποθετήριο, στη διεύθυνση https://github.com/crowdhackathon-transport και μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Συμβουλευτική & υποστήριξη
Στη διοργάνωση εκτός από τους διαγωνιζόμενους συμμετείχαν 20 μέντορες που υποστήριξαν και συμβούλευσαν τις ομάδες στην υλοποίηση, 25 επιχειρήσεις, καθώς και 40 στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Ενημερωτικό εργαστήρι για τα ανοικτά δεδομενα
Κατά τη διάρκεια του HACKATHON # TRANSPORT πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση για την εφαρμογή του νόμου 4305/2014 για τα ανοικτά δεδομένα με ομιλητές την Δρ. Β. Νταλάκου, επικεφαλής της νομικής ομάδας Συντονιστικής ΟΔΕ Δι@ύγεια, τον κ. Α.Οικονόμου ΕΔΡΑ Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, τον κ.Στ. Λουκόπουλο από την ΜΚΟ Vouliwatch.gr και τον κ. Πρ. Τσιαβό της ΕΕΛΛΑΚ.
H Google, η VISA, η Hellas Smart Ticket (HST), η HERE, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τα Goody’s Burger House συμμετείχαν ως βασικοί υποστηρικτές και χορηγοί της δράσης.
Συμπεράσματα
Το μέγεθος, η ζωντάνια και η δυναμική του HACKATHON #TRANSPORT το καθιστούν τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, δράση εφαρμοσμένης κοινωνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας στην χώρα.
Είναι φανερό ότι μέσα από διαδικασίες ανοιχτής καινοτομίας κινητοποιείται το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενισχύεται η νεανική επιχειρηματικότητα, προωθείται η καινοτομία, εμπλουτίζεται η αλληλεπίδραση των πολιτών με τους φορείς του Δημόσιου Τομέα με τελικό αποτέλεσμα την ενεργό συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Παράλληλα, η κοινωνική διάσταση των ιδεών και η γενικότερη φιλοσοφία των ανοιχτών δεδομένων συμβάλει ενεργά στην κοινωνική αλληλεγγύη.