Μείωση κατά 9% κατέγραψαν τα έσοδα από τις αγορές αγορά από τουρίστες εκτός ΕΕ στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με την πρώτη έκδοση του Βαρόμετρο Τουρισμού 2018, που εκδόθηκε από την Global Blue.

Η έκθεση εξηγεί η μείωση στα έξοδα από αγορές οφείλεται στο αρνητικό κλίμα που περιβάλλει την Ισπανία και το οποίο τροφοδοτήθηκε από την πολιτική κρίση στην Καταλονία και την τρέχουσα τρέχουσα ισχύ του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος.

Σύμφωνα με περαιτέρω στοιχεία της μελέτης, αυτοί οι παράγοντες έχουν ορατό αποτέλεσμα στους επισκέπτες κατά την επιλογή προορισμού, οδηγώντας τους τελικά σε αγορές όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή οι Φιλιππίνες, όπου έχει απλοποιηθεί η διαδικασία του αφορολόγητου.

Μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου οι τουριστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4%, και η πτωτική τάση παρέμεινε όλη τη διάρκεια του έτους, με μείωση 5% σε σχέση με το σύνολο του πρώτου τριμήνου.

Με βάση τις εθνικότητες, οι Κινέζοι τουρίστες μείωσαν την εμπορική τους δαπάνη κατά 10%, και ούτε καν ο εορτασμός του κινεζικού νέου έτους δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τα έσοδα των καταστημάτων.

Οι επισκέπτες από την Αργεντινή υφίστανται επίσης τις συνέπειες αυτών των δυσμενών συνθηκών για τον τουριστικό τομέα της Ισπανίας.

Η μελέτη επιβεβαιώνει την προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών εκτός ΕΕ από άλλες περιοχές, όπως ο Περσικός Κόλπος, καθώς η εν λόγω περιοχή έχει μερίδιο μόλις 3%.