Μουδιασμένες παρουσιάζονται οι τουριστικές κρατήσεις στην Κύπρο, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τους αριθμούς των αφίξεων να πλησιάζουν τα περσινά επίπεδα, μη αποκλείοντας και οριακή πτώση.

Ενώ ξεκίνησαν δυναμικά οι κρατήσεις, αυτή τη στιγμή οι φορείς τουρισμού τις βλέπουν κάπως παγωμένες καθώς επηρεάστηκε μια από τις κύριες αγορές μας -η Ρωσία- λόγω του ανοίγματος της Τουρκίας. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις θέλουν τη ρωσική αγορά να είναι κάτω 20-25%.

Παρά τους αυξημένους αριθμούς τουριστών κατά το 2017, οι αγορές που τροφοδοτούν την Κύπρο είναι σταθερές. Οι τουριστικοί φορείς εκφράζουν ανησυχίες για την εξάρτηση και την προσκόλληση μας σε περιορισμένες αγορές, καθώς πέντε μόνο χώρες καλύπτουν το 79% των συνολικών τουριστικών αφίξεων. Βρετανία, Ρωσία, Ελλάδα, Γερμανία και Ισραήλ αποτελούν τους μεγαλύτερους αιμοδότες της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας.

Επομένως οποιαδήποτε πτώση στη ροή κρατήσεων από μια από τις κύριες αγορές, προκαλεί ανησυχία στους φορείς τουρισμού.

Ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι εισήλθαμε με το δεξί στη νέα τουριστική σεζόν με τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων να διαφαίνεται ότι θα κινηθούν σε αρκετά καλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

«Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες στην Πάφο είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο μήνας Μάρτιος πήγε πολύ καλά, ενώ ο Απρίλιος κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι λόγω της πρόσθετης ροής τουριστών που έγινε τον Μάρτιο (λόγω του καθολικού Πάσχα που φέτος ήταν τον Μάρτιο).

Επομένως θα έλεγα είμαστε λίγο πίσω στις αφίξεις τουριστών, ωστόσο, το κλίμα αυτό αναμένεται να αναστραφεί».

Ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φετινό καλοκαίρι θα πλησιάσει τους περσινούς αριθμούς, πρόσθεσε ότι δεν παρατηρεί την ίδια ένταση στην ροή κρατήσεων.

«Παρατηρούμε ένα ελαφρό μούδιασμα από τη ρωσική αγορά, αν και εκτιμούμε ότι η ανοδική πορεία της αγοράς του Ισραήλ θα αναχαιτίσει κάπως την πτωτική πορεία των αφίξεων. Επομένως εκτιμούμε ότι η πορεία των τουριστικών αφίξεων για το 2018 θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι με κάποιες μικρές διαφορές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Μάρκετινγκ της Τουριστικής Επιτροπής Αγίας Νάπας- Πρωταρά Λάκης Αβρααμίδης ανέφερε στον «Φ» ότι η ρωσική αγορά παρουσιάζεται μουδιασμένη κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

«Η ρωσική αγορά είναι μειωμένη κατά 25% ενώ παράλληλα καταγράφονται αυξήσεις από αγορές σαν την Σκανδιναβία και τη Γερμανία». Ερωτηθείς κατά πόσο τον προβληματίζει η εξάρτηση του τουρισμού από δύο αγορές ανέφερε ότι «μας ανησυχεί το μονοπώλιο από την βρετανική και τη ρωσική αγορά. Θα πρέπει να μπουν πολλές αγορές στο παιχνίδι και να υπάρξει ισορροπία από πλευράς αφίξεων», επεσήμανε ο κ. Αβρααμίδης. Τέλος, κατέληξε ότι σταδιακά η ρωσική αγορά θα ανακάμψει και θα βελτιωθούν τα ποσοστά των τουριστικών αφίξεων, εκτιμώντας ότι θα φτάσουν τα περσινά επίπεδα.

Πηγή : O Φιλελεύθερος