Τα αεροδρόμια της Ευρώπης εξακολουθούν να εξαρτώνται από το χρέος τους, καθώς η εναέρια κυκλοφορία παρέμεινε σε «καθοδική πορεία» το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η ένωση αεροδρομίων ACI Europe προειδοποίησε ότι το μέλλον «παραμένει αβέβαιο» παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση άρχισε να αποκτά «πραγματική δυναμική» τον Ιούλιο.
Η κίνηση σε όλη την Ευρώπη παρέμεινε κατά 77% μειωμένη το πρώτο εξάμηνο του 2021 συγκριτικά με το 2019 και κατά 36% έναντι του 2020.
Ωστόσο μέχρι την 1η Αυγούστου ήταν μόλις 38% μειωμένη συγκριτικά με την ίδια ημέρα του 2019.
«Η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αλλά το 2021 δεν πρόκειται να είναι έτος ανάκαμψης.
«Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχουν χάσει ήδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο επιβάτες φέτος, περισσότερο από πέρυσι.
«Οι πρώτοι έξι μήνες του 2021 ήταν χειρότεροι από πέρυσι, καθώς ο όγκος των επιβατών μειώθηκε περαιτέρω κατά περισσότερο από το ένα τρίτο». Αυτά ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της ACI Europe Olivier Jankovec.
Ο Γιάνκοβετς σημείωσε ότι τα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ΕΕ, τον ΕΟΧ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία «ήταν μακράν τα πιο επηρεαζόμενα».
Η ACI Europe ανέφερε ότι η πτώση της κίνησης σε αυτές τις αγορές ήταν διπλάσια από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τον αριθμό των επιβατών να μειώνεται κατά 84% το πρώτο εξάμηνο του 2019 και 55% το 2020.
Τα αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις, με την Ιρλανδία να παρουσιάζει έλλειμμα σχεδόν 94% το 2019 και το Ηνωμένο Βασίλειο 93%.
Πτώση 77% στην επιβατική κίνηση της Ελλάδας
Ακόμη και οι αγορές με πιο ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν τεράστιες ελλείψεις – Ισπανία 79% και Ελλάδα 77%.
Ωστόσο, η κίνηση πέρα από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία μειώθηκε κατά μέσο όρο 43% το 2019 και αυξήθηκε κατά 36% το 2020 – αντανακλώντας τόσο λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς όσο και, στη Ρωσία και την Τουρκία, τις μεγάλες εγχώριες αγορές.
Η Ρωσία κατέγραψε πτώση 27% το 2019, η Ουκρανία 48% και η Τουρκία 60% και τα πέντε πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ευρώπη ήταν στην Κωνσταντινούπολη ή τη Μόσχα.
Αντίθετα, η κίνηση στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης παρέμεινε 80% μειωμένη σε σχέση με το 2019.
Η προοπτική πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής παραμένει αβέβαιη και εξαρτάται από την περαιτέρω πρόοδο στον εμβολιασμό. Βασικά, εξαρτάται από τις κινήσεις περισσότερων κυβερνήσεων να διευκολύνουν τα ταξίδια.