Της Εύας Οικονομάκη

Σε μόλις 3.353 υποχώρησε ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν πανευρωπαϊκά την Κυριακή 29 Μαρτίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 88% σε σχέση με την ίδια ημέρα του 2019.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Μαρτίου ήταν μειωμένος κατά 79% συγκριτικά με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαρτίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αεροπορική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη, ίσως, κρίση της ιστορίας της, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του Covid-19. Πιο συγκριμένα, ο αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων μειώθηκε κατά 87%, με τις πτήσεις charter να ακολουθούν με μείωση κατά 52% και τις πτήσεις cargo να εμφανίζουν οριακή αύξηση του 1%.

Πρωτοφανής μείωση στην Ελλάδα

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα, με τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, εκείνα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης να καταγράφουν πρωτοφανή πτώση στην κυκλοφορία των αεροσκαφών. Ως αποτέλεσμα η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες, εγχώριες και ξένες, καθηλώνουν τα αεροσκάφη τους λόγω της εξαιρετικά μειωμένης ταξιδιωτικής κίνησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία για την ημερήσια διακύμανση της κυκλοφορίας, την Κυριακή 29 Μαρτίου ο αριθμός των πτήσεων (διεθνών και εσωτερικού) που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα παρουσίασε μείωση σε ποσοστό 88,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με την πτώση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να ξεπερνά το 87%, τη στιγμή που στο Ηράκλειο Κρήτης καταγράφηκε μείωση του αριθμού των πτήσεων κατά 79,5%.

Καθίζηση και στο εξωτερικό

Παρεμφερής είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η μείωση της αεροπορικής δραστηριότητας την προηγούμενη Κυριακή καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, όπου η πτώση προσέγγισε το 97% σε σχέση με πέρυσι.

Μείωση που ξεπέρασε το 95% παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας, ενώ ακολούθησε η Βιέννη με πτώση κατά 95%. Υπό πίεση βρίσκονται και τα αεροδρόμια του Μονάχου και της Βαρκελώνης με τη μείωση των πτήσεων να ξεπερνά το 94% και το 93% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019.

Σε επίπεδο κρατών, την Κυριακή 29 Μαρτίου, η μεγαλύτερη ύφεση καταγράφηκε στην Ιταλία, όπου ο αριθμός των πτήσεων (διεθνών και εσωτερικού) υποχώρησε κατά 93,3%, με την Ισπανία και τη Γαλλία να εμφανίζουν μείωση των δραστηριοτήτων τους κατά 92,6%. Η μικρότερη μείωση σε ποσοστό 74,2% σημειώθηκε στη Νορβηγία.