Πτώση κατέγραψαν οι κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας ενοικίασης στη Μαγιόρκα τον Ιούλιο, μετά την κρατική παρέμβαση για τον περιορισμό τους και τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων κατά του υπερτουρισμού.

Οι κρατήσεις βραχυπρόθεσμης ενοικίασης μειώθηκαν κατά 8% στην Πάλμα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το AirDNA. Οι καταχωρήσεις μειώθηκαν κατά 12%.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της Πάλμα της Μαγιόρκα αυτό το καλοκαίρι απαιτώντας όρια στον μαζικό τουρισμό. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις για τη μείωση της προσφοράς κατοικιών που καθιστούν την πόλη απρόσιτη για τους ντόπιους.

Οι κρατήσεις σε άλλους ισπανικούς προορισμούς έχουν αυξηθεί

Σε αντίθεση με τη Μαγιόρκα, ωστόσο, οι κρατήσεις για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αυξήθηκαν κατά 5% στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με το AirDNA. Οι κρατήσεις στη Santa Cruz de Tenerife και στη Santa Cruz de la Palma των Καναρίων Νήσων σημείωσαν, επίσης, αύξηση 17% και 30% αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, ειδικά στις πόλεις, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση State of Travel της Skift Research, η ζήτηση σε αστικούς προορισμούς με την υψηλότερη προσφορά αυξήθηκε κατά 21% το 2023.

Αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια στην Ισπανία

Η δημοφιλία της Μαγιόρκα ως διεθνής τουριστικός προορισμός στην Ισπανία έχει ενισχυθεί, ενώ η φετινή χρονιά αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ στον τουρισμό. Οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ForwardKeys, εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων.

Η Ισπανία ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης φέτος, με σχεδόν 43 εκατομμύρια επισκέψεις τους πρώτους έξι μήνες. Μαζικές διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού έχουν πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, τη Μάλαγα, τα Κανάρια Νησιά και τη Μενόρκα.