Μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να καταγράψει η εναέρια κυκλοφορία της Μεγάλης Βρετανίας το επόμενο έτος καθώς οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να μεταφέρουν τη χωρητικότητά των πτήσεών τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία αξιολόγησης Moody’s.

Ειδικότερα, στην τελευταία έκθεσή της, ανέφερε ότι η αύξηση της κυκλοφορίας στην Ευρώπη θα παραμείνει έντονη – περίπου 5% έως 7% – το επόμενο έτος, αλλά προβλέπει επιβράδυνση για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Moody’s αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληγεί από την απόφαση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών να μεταφέρουν ένα μέρος της χωρητικότητας των πτήσεών τους σε πιο κερδοφόρες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κυμανθεί μόνο περίπου μεταξύ του 3% έως 6%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, τα 10 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ανέφεραν μέση αύξηση των επιβατών κατά 4,9%, ενώ ο Heathrow, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο, σημείωσε άνοδο κατά 3%.

“Το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, ιδίως στην ηπειρωτική Ευρώπη, σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο χαμηλό κόστος των καυσίμων, τον σχετικά περιορισμένο πληθωρισμό αεροπορικών ναύλων και την αυξανόμενη χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών, θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και να συνεισφέρουν στη θετική ανάπτυξη  των ευρωπαϊκών αεροδρομίων”, δήλωσε ο Xavier Lopez del Rincon, αντιπρόεδρος της Moody’s.

Ο οργανισμός αξιολόγησης προειδοποιεί ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ παρουσιάζει επιπλέον κίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαπραγματευτεί μια νέα αεροπορική συμφωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χάνονται δικαιώματα πτήσης που επηρεάζουν περίπου το 80% των αεροπορικών επιβατών.