Γράφει ο Μελέτης Τζαφέρης

Το Re-engineering της τουριστικής βιομηχανίας έχει ήδη αρχίσει, το κεντρικό ζήτημα έχει οριστικοποιηθεί, τα πάντα θα περιστρέφονται γύρω από την «Ασφάλεια του Επισκέπτη». Όλα τα άλλα θα είναι πλέον δευτερεύοντα ζητήματα.

Όποιος κατάλαβε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν μετασχηματισμό, σε μια μετατόπιση του κέντρου βάρους του τουριστικού προϊόντος, θα κατακτήσει το μέλλον. Η φετινή χρονιά στον τουρισμό φυσικά χάθηκε. Χάθηκε στην διαφορετικότητα. Για τον λόγο αυτό ακριβώς είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδιοργανώσουμε την τουριστική βιομηχανία για τις επόμενες χρονιές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και κυρίως από την αγορά, ότι το ξενοδοχείο του μέλλοντος είναι ένα διαφορετικό ξενοδοχείο από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Μετασχηματίζεται η τουριστική βιομηχανία, όχι επειδή το θέλουμε εμείς, αλλά επειδή μετασχηματίζεται η ίδια η οικονομία, η τεχνολογία, η κοινωνική δομή. Αλλάζουν όλα. Οι Αερομεταφορές, η Εστίαση, η Τέχνη, η Κοινωνικές δραστηριότητες, είναι πλέον εμφανές ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα ξενοδοχεία θα μείνουν τα ίδια.

Κάθε μετασχηματισμός είναι επώδυνος, επειδή το συνολικό σύστημα περνάει σε μια διαφορετική ενεργειακή κατάσταση. Η απλή «Φιλοξενία» πλέον δεν αρκεί. Η «Ασφαλής Φιλοξενία» είναι το επόμενο στάδιο.

Κάθε μετασχηματισμός προϋποθέτει νέες επενδύσεις. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Θεωρείται δεδομένο. Το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση. Σήμερα έχουμε απάντηση. Γνωρίζουμε την κατεύθυνση, γνωρίζουμε όμως πλέον και τον δρόμο.

Η παρούσα συγκυρία COVID19, απλά ανέδειξε το πρόβλημα. Η «Φιλοξενία» πλέον δεν αρκεί. Ούτε καν η «πολυτελής Φιλοξενία».

Η «Ασφαλής Φιλοξενία» αποτελεί τον κεντρικό στόχο σε Διεθνές επίπεδο. Ο οποίος αναλύεται σε 2 διαστάσεις

Η Πρώτη Διάσταση αφορά την επείγουσα ιατρική φροντίδα των επισκεπτών, τους λεγόμενους Διεθνείς Ασθενείς, και προϋπάρχει ως ανάγκη εκ συστάσεως του κόσμου.

Και η Δεύτερη Διάσταση αφορά τα μεταδιδόμενα νοσήματα. Και αυτό θα συνεχιστεί ως μοντέλο ζωής και λειτουργίας, ακόμα και μετά την εισαγωγή εμβολίου COVID19 στην παγκόσμια αγορά, διότι αργά η γρήγορα ένα νέο λοιμώδες νόσημα ή παραλλαγή υφιστάμενου, θα εμφανιστεί και πάλι, και τέλος πάντων, με επιφύλαξη το λέω βέβαια, βλέπω ότι αρέσκεται η παγκόσμια κοινότητα σε μια τέτοια προοπτική διαρκούς επαγρύπνησης. Μειώνει την εντροπία του συστήματος, και αυτό έχει πολιτικά πλεονεκτήματα για τους ισχυρούς.

Η SWISS APPROVAL ήδη από το έτος 2011 έχει εντοπίσει τον μακροπρόθεσμο στόχο μετασχηματισμού της τουριστικής βιομηχανίας. Έχει προσφέρει ιστορικά στον τομέα. Καινοτομήσαμε. Αναπτύξαμε το MEDICAL FRIENDLY TOURISM HOTEL, όταν όλοι ασχολούνταν με την «αυτό-κατάταξη» και άλλες παρηκμασμένες προσεγγίσεις. Όταν όλοι έκαναν ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει…

Προχωρώντας στον δρόμο της καινοτομίας, τον Δεκέμβριο του 2014, εκπονήσαμε ως Swiss Approval το νέο Διεθνές πρότυπο HSTAR I για την υπηρεσία Blue Service, με αναφορά αποκλειστικά στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά με σκοπό την πιστοποίηση της ασφάλειας της υγείας στους χώρους φιλοξενίας και τις διοργανώσεις μαζικών εκδηλώσεων. Θέσαμε δηλαδή ήδη από το 2014 τις προδιαγραφές για την οργάνωση ενός Ξενοδοχείου να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει ένα έκτακτο περιστατικό υγείας ενός επισκέπτη, όπως μια ηλίαση, δηλητηρίαση, ένα έμφραγμα, κλπ.

Σχεδιάσαμε σε κάθε μονάδα φιλοξενίας ένα Γραφείο πρώτων βοηθειών (Blue office), θέσαμε ως προϋπόθεση την εκπαίδευση τμήματος του προσωπικού σε θέματα πρώτων βοηθειών, προωθήσαμε την υλοποίηση συμβάσεων με παρόχους υγείας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας, ορίσαμε χρονικό πλαίσιο ανταπόκρισης των συμβεβλημένων επιστημόνων ιατρών ανάλογα με την δυναμικότητα, και βασικά ορίσαμε σε λεπτομέρειες ένα πλαίσιο διαχείρισης του επείγοντος περιστατικού σε μια μονάδα φιλοξενίας. Η πραγματικότητα αυτή, υπάρχει σε άλλες χώρες εδώ και 30 χρόνια. Όλο αυτό το ονομάσαμε Blue Service, πρωτοπορώντας σε Διεθνές επίπεδο, αφού το δομήσαμε ως πρότυπο οργάνωσης.

Τον Απρίλιο 2020, σε τρέχοντα χρόνο, η Swiss Approval International εκδίδει την νέα έκδοση του προτύπου, ανανεωμένο και ενημερωμένο στα νέα δεδομένα της πανδημίας του CONVID19 με αντικείμενα, αφενός την Ασφάλεια και Υγεία των επισκεπτών σε θέματα επείγουσας ιατρικής φροντίδας (Blue Service) και αφετέρου προφύλαξης έναντι λοιμώξεων (White Service).

Ο συνδυασμός του Blue Service και του White Service, μας δίνουν και την ονομασία του νέου προτύπου B&W CERT. Την υπηρεσία Blue service την εξηγήσαμε παραπάνω.

Για την υπηρεσία White Service έχουμε ορίσει 10 κατηγορίες ενεργειών που πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινή λειτουργία της μονάδας φιλοξενίας:

Επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση επισκεπτών και προσωπικού, τυπικά μέτρα προστασίας και υγιεινής, ασφάλεια τροφίμων, ασφάλεια αέρα και συστημάτων κλιματισμού, Υγιεινή του νερού, η διεπαφή μεταξύ των διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων, η χρήση μέσων ατομικής προστασίας, η διαχείριση των ζώων συντροφιάς, και τέλος άλλα εξειδικευμένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση εξατομικευμένων εργαστηριακών ελέγχων ή υψηλής τεχνολογίας, που μας οδηγούν σε μια διάκριση «for excellence» της μονάδας που θα τα υιοθετήσει.

Τέλος, στο B&W CERT έχουμε ενσωματώσει όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, συνεπώς η σφραγίδα ποιότητας B&W CERT αποτελεί στρατηγική επιλογή των μονάδων φιλοξενίας που αποβλέπει στην Διεθνή αγορά.

Μετά την «Φιλοξενία», σειρά έχει η «Εστίαση»

Δημοσιεύσαμε ήδη το νέο πλαίσιο κριτηρίων πιστοποίησης, το H&W CERT για την εστίαση, αμέσως μετά το B&W CERT για την Φιλοξενία. Αν δεν έχουμε φιλοξενία, φυσικά δεν θα έχουμε εστίαση.

Και τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται το S&W CERT για τις εμπορικές δραστηριότητες.

 

Μελέτης Τζαφέρης, Διπλ. Μηχ. Μηχανικός.

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Swiss Approval Technische Bewertung.

τ. Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, 2004-2009 www.swissapproval.swiss # tzaferis@swissapproval.ch