Τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την καταγραφή της φέρουσας ικανότητας της Ζακύνθου σε σχέση με τον τουρισμό, αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Ζακύνθου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φώτη Κόττη, η μελέτη αυτή θα ξεκινήσει σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ θα συνδυαστεί και με ένα συνέδριο στο νησί μας, κατά το οποίο οι επιστημονικοί φορείς θα μπορούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Η φέρουσα ικανότητα υποδοχής μια περιοχής είναι ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών που μπορεί να δεχτεί η περιοχή χωρίς να υπάρξει μη αποδεχτή επιβάρυνση. Η φέρουσα ικανότητα μια τουριστική περιοχή μπορεί να μετρηθεί σε όρους διάφορων παραγόντων:

Φυσικούς παράγοντες: υπερβολική τροφοδότηση των εγκαταστάσεων

Οικολογικούς / Περιβαλλοντικούς παράγοντες: υποβάθμιση φυσικών πηγών (περι-βαλλοντικό κόστος) π.χ. αλλαγή συμπεριφοράς των ζώων, μείωση αριθμού ειδών ζώων, διάβρωση, ή αλλαγές στην ποιότητα του νερού.

Αισθητικοί / Αντιληπτικοί / Ψυχολογικοί παράγοντες: υποβάθμιση της εμπειρίας αναψυχής των επισκεπτών λόγω συνωστισμού ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος

Κοινωνικοί παράγοντες: εχθρική αντιμετώπιση από την τοπική κοινότητα.

Η βέλτιστη φέρουσα ικανότητα (ή βέλτιστη χρησιμοποίηση των τουριστικών περιοχών) πρέπει να εξακριβωθεί προκειμένου ο τουρισμός να είναι βιώσιμος και τα κέρδη από τον τουρισμό να είναι τα μέγιστα σε μακροχρόνια περίοδο. Τα κέρδη είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των τουριστών. Ωστόσο, εάν ο τουρισμός σε μια περιοχή ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα της, θα προκαλέσει φυσικές, οικολογικές, αισθητικές και κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα η ελκυστικότητα και η δυνατότητα κερδών της τουριστικής περιοχής θα μειωθούν.

«Καταρχήν θέλουμε να αποτυπώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση και τους διαθέσιμους πόρους. Δεν πρέπει να κινητοποιούμε μόνο όταν ένα πρόβλημα προκύπτει., Πρέπει να προσέξουμε για να διατηρήσουμε αυτό που υπάρχει και τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Κόττης φέροντας το παράδειγμα των απορριμμάτων κατά το περσινό καλοκαίρι και των λυμάτων κατά το φετινό.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι εφησυχασμό και συζητήσεις ουσίας και όχι καφενείου. Σε μια μελέτη φέρουσας ικανότητας θα παρουσιαστούν τα δεδομένα αλλά και οι δυνατότητες. Πρέπει να συνυπολογίσουμε και τι είδους τουρισμό θέλουμε. αλλά και τα θετικά της ανάπτυξης που είναι η μείωση της ανεργίας και η ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων. Να προχωρήσει το νησί όπως πρέπει να προχωρήσει» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίασε και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις Γαλάζιες Σημαίες σημειώνοντας πως η βράβευση και οι παράγοντες που την ανέστειλαν είναι μια παράπλευρη απώλεια

«Υπάρχει επιβάρυνση της θάλασσας και αυτό το ζούμε. Να μην συγχέουμε όμως αυτό το ζήτημα με τις Γαλάζιες Σημαίες που έχουν να κάνουν και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται στις παραλίες όπως είναι οι υποδομές, αλλά και οι ναυαγοσώστες.

Αναμένουμε τις α