«H ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η περιοχή αποτελεί αναδυόμενο τουριστικό προορισμό», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Θεσσαλίας, υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Λάρισα.
Όπως είπε η κα Μενδώνη, «δημιουργούμε πολιτιστικές διαδρομές που μπορούν να υποστηρίξουν νέα τουριστικά προϊόντα και οι οποίες οδηγούν σε ένα νέο είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας στενά συνδεδεμένης με τον πολιτισμικό πλούτο κάθε περιοχής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Η υπουργός σημείωσε ότι «από τον Ιούλιο του 2019, συγκροτήσαμε την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας, για κάθε περιφέρεια της χώρας. Δηλαδή, τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη του Πολιτισμού σε κάθε Περιφέρεια ως στρατηγικού αναπτυξιακού πόρου και ως σημαντικού παράγοντα κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιεί ένα συνεκτικό σχέδιο έργων άνω των 35 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην προστασία και αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και στη δημιουργία σύγχρονων μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών.
Σε στάδιο σχεδιασμού και ωρίμανσης βρίσκονται έργα προϋπολογισμού επιπλέον 15 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ συγχρόνως, ωριμάζουμε έργα προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ, κυρίως έργα πολιτιστικών-μουσειακών υποδομών, όπως το Διαχρονικό Μουσείο στα Τρίκαλα, στους χώρους του ΤΑΞΥΠ, και το Μουσείο στην Αγχίαλο, στον χώρο του παλιού οινοποιείου».
Η κα Μενδώνη αναφέρθηκε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων:
Στην εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων ανάδειξης και ένταξης εκτεταμένων αρχαιολογικών χώρων εντός αστικών ιστών, όπως οι περιπτώσεις της αρχαίας Δημητριάδος και της βυζαντινής Αγχιάλου.
Στη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό. Το ναυάγιο της Περιστέρας το οποίο, αποδόθηκε στην ελληνική και διεθνή καταδυτική κοινότητα το 2020, πρόσφατα συμπεριελήφθη από το National Geographic στους 50 κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς του πλανήτη. Επιπλέον, είναι επισκέψιμα τρία ακόμη αρχαία ναυάγια στην Αμαλιάπολη και στη Σούρπη, ενώ μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, έχει δρομολογηθεί η απόδοση τεσσάρων ναυαγίων στην περιοχή της Αλοννήσου.
Στην εκπόνηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Μετεώρων, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης και του σεβασμού του χαρακτήρα και της λειτουργίας της μοναστικής κοινότητας, αλλά και του ευάλωτου φυσικού περιβάλλοντος, ανάμεσα στην κοσμική και την πνευματική υπόσταση του χώρου.
Στο έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου στις Φθιώτιδες Θήβες, το οποίο μαζί με το θέατρο της Λάρισας και το θέατρο της αρχαίας Δημητριάδος δημιουργούν μια πολύτιμη θεματική διαδρομή που διασχίζει την Θεσσαλία.
Στην πολιτιστική διαδρομή που συνθέτουν τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του Πηλίου, καθώς και στα βυζαντινά μνημεία της Σκιάθου και ιδιαίτερα στο Κάστρο, που προκαλεί το ενδιαφέρον των ανά τον κόσμο παπαδιαμαντιστών.
Στη βελτίωση της επισκεψιμότητας του σπηλαίου Θεόπετρας και στην ανάδειξη του νεολιθικού οικισμού στο Διμήνι.
Η κα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την Έφορο Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια και τους υπεύθυνους του έργου, υποδέχθηκε και ξενάγησε τον πρωθυπουργό στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και στο Μπεζεστένι. Η αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου ολοκληρώνεται, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.
Η αποκατάσταση του Μπεζεστενίου, της οθωμανικής αγοράς του 15ου αιώνα, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, ήδη ολοκληρώθηκε, ενώ ο Δήμος Λάρισας συνεχίζει το έργο της κατασκευής της νέας αγοράς εντός του μνημείου, συνολικού ύψους 4.185.000 ευρώ, που έχει ενταχθεί στο ΕΠΑΝΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Η πορεία των έργων Πολιτισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο προγραμματισμός για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, στη Λάρισα, υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ και της περιφέρειας.