Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι μεταφορές, ο τουρισμός και η αναψυχή κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση της δραστηριότητας από οποιονδήποτε κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Sector Tracker της Lloyds Bank.

Ο μηνιαίος Sector Tracker της Lloyds Bank διαπίστωσε ότι εννέα από τους 14 οικονομικούς τομείς ανέφεραν πτώση της παραγωγής τον μήνα, ο υψηλότερος αριθμός από το χειμερινό lockdown του Covid-19, τον Ιανουάριο του 2021.

Η επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ολόκληρη την οικονομία σε σύγκριση με μόλις τέσσερις κλάδους που συρρικνώθηκαν τον Ιούνιο.

  • Οι μεταφορές σημείωσαν την ταχύτερη πτώση της δραστηριότητας, με τις αεροπορικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ελλείψεων προσωπικού στις αερομεταφορές και τους σιδηροδρόμους.
  • Ο τουρισμός και η αναψυχή ήταν ο δεύτερος κλάδος που επηρεάστηκε περισσότερο από αυτό που ο Lloyds περιέγραψε ως «εξέλιξη της παγωμένης ζήτησης μετά την πανδημία και αύξηση του κόστους ζωής» που οδήγησε τους καταναλωτές να περιορίσουν τις διακριτικές δαπάνες.
  • Δέκα από τους 14 τομείς ανέφεραν πτώση της ζήτησης από μήνα σε μήνα.

«Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν τη δραστηριότητα και τη ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία, δήλωσε ο Jeavon Lolay, επικεφαλής οικονομικών και πληροφοριών αγοράς της Lloyds Bank.

Αυτό περιλαμβάνει μια επιβράδυνση που καθοδηγείται από τους καταναλωτές που αντανακλά την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων.

Ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι 13 από τους 14 τομείς ανέφεραν βραδύτερη αύξηση στις τιμές των εισροών τον Ιούλιο.
Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες του πληθωρισμού σε ολόκληρη την οικονομία υποχωρούν.

Αλλά προς το παρόν, πολλές εταιρείες έχουν ελάχιστη επιλογή από το να αυξήσουν τις τιμές για να βοηθήσουν στην προστασία των περιθωρίων κέρδους».

Ο Scott Barton, διευθύνων σύμβουλος της Lloyds Bank υπογράμμισε ότι «οι συνθήκες λειτουργίας παραμένουν δύσκολες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη ζήτηση».

Και προειδοποίησε πώς «χωρίς επαρκή ρευστότητα, οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πτώσεις στις συνθήκες συναλλαγών».