Θα ξεκινήσει, την προσεχή εβδομάδα η πληρωμή των νησιωτών για το Μεταφορικό Ισοδύναμο των επιβατών, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου.

Η πληρωμή θα διαρκέσει 4 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα πληρωθούν 85.823 ωφελούμενα νοικοκυριά των νησιών με το συνολικό ποσό των 6.497.609,52 ευρώ.

Το ποσό αφορά μετακινήσεις που έγιναν είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2020 έως και 6 Νοεμβρίου 2020.

Πότε ξεκινά η 2η φάση χρηματοδότησης επιχειρήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων επιχειρήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο το 2ο εξάμηνο του 2020, ανοίγει ξανά στις 4 Ιανουαρίου του 2021.

  • Περίοδος επιλεξιμότητας δαπανών για χρηματοδότηση: 1-7-2020 έως 31-12-2020.
  • Περίοδος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης: 4-1-2021 έως 5-2-2021

Για κάθε φάση χρηματοδότησης υποβάλλονται τα παραστατικά δαπανών της συγκεκριμένης περιόδου.

Τι θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου επιχειρεί να εναρμονίσει το υψηλό κόστος μετακίνησης εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.

Επομένως θεωρούνται επιλέξιμες οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις.

  • Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ) θα αποδίδεται στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα νησιά και είναι εγγεγραμμένες στο αντίστοιχο νησιωτικό επιμελητήριο.
  • Tο μέτρο αφορά τους κλάδους εμπορίου-μεταποίησης-τουριστικών καταλυμάτων. Το Α.ΝΗ.ΚΟ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Προϋποθέσεις συμμετοχής επιχειρήσεων στο Μεταφορικό Ισοδύναμο

Για να συμμετέχει μια επιχείρηση στην Δράση (προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχει την έδρα της σε ένα από τα νησιά της επικράτειας που προβλέπονται από το ν.4551/2018.
  • Να διαθέτει τουλάχιστον έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ.
  • Να έχουν κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία διαχειριστική χρήση.
  • Να είναι ενεργές κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής.
  • Να είναι εγγεγραμμένες σε νησιωτικό επιμελητήριο.

Υπό το πρίσμα των σοβαρών οικονομικών συνεπειών λόγω της πανδημίας, η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το έτος 2020, αποτελεί μέρος των «Μέτρων Πολιτικής Covid» του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που διαθέτει πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της τρωτότητας του νησιωτικού παραγωγικού συστήματος και τη μείωση του λειτουργικού κόστους για το νησιώτη επιχειρηματία.

Η αίτηση συμμετοχής και χρηματοδότησης των δικαιούχων γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (http://metaforikoisodynamo.gr/)