
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Οι πτήσεις διακοπών από τη Γερμανία αναμένεται να γεμίσουν ξανά το Πάσχα. Αλλά η υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (ATC) δεν είναι ακριβώς στη βέλτιστη θέση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση όσον αφορά στην διαχείριση των ροών επιβατών σε αεροδρόμια και αεροσκάφη.
Μετά από δύο χρόνια κρίσης του κορωνοϊού, οι Γερμανοί λαχταρούν για αεροπορικά ταξίδια. Ωστόσο αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και ATC αναμένουν προβλήματα από το μεγάλο όγκο ταξιδιωτών το Πάσχα.
Για τη μετάβαση στο θερινό πρόγραμμα δρομολογίων από χθες Κυριακή 27 Μαρτίου, οι αεροπορικές εταιρείες επέκτειναν τις πτήσεις κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.
Αλλά μετά από δύο χρόνια κρίσης, κανείς στον κλάδο δεν αναμένει ότι οι ημέρες αιχμής θα κυλήσουν ομαλά.
Οι επιβάτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής, επίσης λόγω των πρόσθετων διαδικασιών Covid. Και ιδιαίτερα το διάστημα που οι αεροπορικές εταιρείες διακοπών ξαναρχίζουν τις πτήσεις τους προς τη Μεσόγειο.
«Εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν επιτέλους να προλάβουν τις διακοπές τους ή να συναντήσουν σημαντικές επιχειρηματικές επαφές ξανά προσωπικά μετά από δύο χρόνια της πανδημίας», λέει ο Jens Bischof επικεφαλής της Eurowings.
Η εταιρεία του σχεδιάζει να πετάει μόνη της στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα 380 φορές την εβδομάδα στην κορύφωση της σεζόν.
Η Easyjet βλέπει επίσης ζήτηση και θέλει να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών σε ολόκληρο το έτος σε σύγκριση με το 2021.
Η Ryanair έχει επεκτείνει τα δρομολόγια σε όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι, αλλά αλλά από τη Γερμανία, πετάει μόνο με τα δύο τρίτα της προσφοράς της σε σχέση με το 2019.
Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία έκλεισε τις βάσεις αεροσκαφών στη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ για λόγους κόστους.
Η Lufthansa ένιωσε τις πρώτες ελλείψεις προσωπικού στην αλληλεπίδραση της υψηλής ζήτησης και των πιλότων που αρρώστησαν με κορωνοϊό ήδη από τα Χριστούγεννα, αλλά ουσιαστικά έχει διατηρήσει το ιπτάμενο προσωπικό στην εταιρεία.
«Το Flying λειτουργεί μόνο ως ομάδα», λέει ο CEO της Lufthansa, Carsten Spohr και υπενθυμίζει στους «συνεργάτες του συστήματος» να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι.
Πρόκληση για τα αεροδρόμια
Ο Aletta von Massenbach επικεφαλής στο αεροδρόμιο Βερολίνου Βραδεμβούργου (BER), δεν μπορεί να υποσχεθεί μια ομαλή διαδικασία ακόμη και για το άνοιγμα του Terminal 2 αυτή την εβδομάδα.
«Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό σε όλα τα μέρη της αλυσίδας διαδικασίας, είπε. Πρέπει να υποθέσουμε ότι σε ορισμένα σημεία θα απαιτηθεί υπομονή και χρόνος».
Η Condor σχεδιάζει να τοποθετήσει επιπλέον προσωπικό στα γκισέ τις ημέρες αιχμής και προσπαθεί να κάνει τους επισκέπτες να κάνουν check-in online και να παραδώσουν τις αποσκευές τους στο μηχάνημα.
Η διαδικασία δεν έχει γίνει ευκολότερη. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα μητρώα μετανάστευσης απαιτούν επιπλέον χρόνο.
Κραδασμοί σε ώρες αιχμής
Ο επικεφαλής του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης Stefan Sulte, αναμένει ότι ενδέχεται να υπάρξουν κραδασμοί σε ώρες αιχμής.
Κατά την εκτίμηση του, αυτά θα είναι περισσότερα και πιο ακανόνιστα σε σχέση με πριν από την πανδημία.
Η εταιρεία έχει επίσης προβεί σε σημαντικές περικοπές προσωπικού σε πάνω από 4.000 άτομα, αν και οι περισσότερες θέσεις αφορούν στους διοικητικούς τομείς.
Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες εδάφους έχουν παραιτηθεί και αναζήτησαν νέες θέσεις εργασίας, επειδή χωρίς επιδόματα βάρδιας και Σαββατοκύριακου δεν μπορούσαν να βασίζονται μόνο στους πενιχρούς βασικούς μισθούς τους. Τώρα η Fraport θέλει να προσλάβει τουλάχιστον 1.000 νέους εργαζομένους.
Το ADV ζητά επιτάχυνση των ελέγχων
«Αν οι πολιτικοί θέλουν να μας βοηθήσουν, πρέπει να επιταχύνουν τους ελέγχους», δήλωσε ο Ραλφ Μπέιζελ της ένωσης αεροδρομίων ADV.
Τα αεροδρόμια συζητούν επί του παρόντος με τους διάφορους παρόχους υπηρεσιών για να δουν εάν είναι πραγματικά προετοιμασμένοι για τις επερχόμενες κορυφές της κυκλοφορίας. Απαιτείται υψηλός βαθμός ευελιξίας από το προσωπικό, επειδή οι πτήσεις κατανέμονται πολύ πιο δυσμενώς κατά τη διάρκεια της ημέρας από ό,τι πριν από την κρίση.
Τις τελευταίες ημέρες, το συνδικάτο Verdi έδειξε ξεκάθαρα πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας, ακόμη και σε χαμηλή πυκνότητα κυκλοφορίας.
Οι δύο προειδοποιητικές απεργίες πριν από λίγες μέρες του συνδικάτου -από τη σχετικά μικρή επαγγελματική ομάδα του προσωπικού ασφάλειας αεροπορίας- παρέλυσαν σε μεγάλο βαθμό τα μεγάλα αεροδρόμια έξω από τη Βαυαρία για μέρες συνέχεια, με δεκάδες χιλιάδες επιβάτες να μην φτάνουν στους προορισμούς τους όπως είχε προγραμματιστεί.