Το αποτέλεσμα ψηφοφορίας πιλότων της Aer Lingus έδειξε ότι το 98% των μελών που ψήφισαν δήλωσαν ότι ήταν υπέρ της εργατικής δράσης, μέχρι και απεργίας, για να υποστηρίξουν το αίτημα για αυξήσεις συνολικού ύψους 23,8% σε διάστημα 3,5 ετών. Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών φέρεται να συνεχίζονταν με την ένωση ακόμη για να αποφασιστεί η φύση ή ο χρόνος οποιασδήποτε βιομηχανικής δράσης.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ιρλανδίας, Angela Walsh, δήλωσε: «Η ITAA προτρέπει την Aer Lingus και τα συνδικάτα να καταλήξουν σε ένα ψήφισμα και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια απεργίας. Οποιαδήποτε απεργία πιλότων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχει σοβαρό αντίκτυπο τόσο για τους παραθεριστές όσο και για τους εταιρικούς ταξιδιώτες, καθώς βρισκόμαστε στην πιο πολυσύχναστη ταξιδιωτική περίοδο του έτους, με αρνητικές επιπτώσεις στις κρατήσεις καταλυμάτων».

Και πρόσθεσε: «Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν συμβαίνουν απεργίες, ακυρώσεις και άλλες διακοπές και αποτελούν το πρώτο λιμάνι κλήσης για τους πελάτες.

«Αν και είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να ελαχιστοποιήσουμε κάθε αναστάτωση για τους πελάτες μας, παροτρύνουμε τις αεροπορικές εταιρείες και την ευρύτερη ταξιδιωτική βιομηχανία να βάλουν τον καταναλωτή πρώτο σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια τέτοια διαταραχή στα ταξιδιωτικά σχέδια».

Ο πρόεδρος της Ialpa, Mark Tighe, δήλωσε ότι το σωματείο θα ανακοινώσει τις ενέργειες που μπορεί να λάβει «εν ευθέτω χρόνω», αλλά είπε ότι ελπίζει η διοίκηση του αερομεταφορέα «να συνέλθει».

«Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας δείχνει την αποφασιστικότητα των μελών μας να πάρουν ένα δίκαιο μερίδιο από τα μεγάλα κέρδη που αποκομίζει η Aer Lingus», είπε.

Τουλάχιστον επτά ημέρες θα πρέπει να ειδοποιούνται για οποιαδήποτε απεργία. Ωστόσο, οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να πλήξει τους επιβάτες καθώς πλησιάζει η περίοδος αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών, όταν η Aer Lingus θα περίμενε να μεταφέρει περίπου 40.000 επιβάτες την ημέρα.

Ο επικεφαλής εταιρικών υποθέσεων της αεροπορικής εταιρείας, Ντόναλ Μοριάρτι, δήλωσε στα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι η αεροπορική εταιρεία εξακολουθούσε να ελπίζει ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες θα έδιναν λύση, αλλά ότι «δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω κάποια σημαντική πρόοδο σε αυτές τις συνομιλίες ακόμη».

Περιέγραψε τις αυξήσεις που επιδιώκουν οι πιλότοι ως «υπερβολικές και ειλικρινά αβάσιμες», λέγοντας ότι θα προσθέσουν μεταξύ 40 και 45 εκατομμυρίων ευρώ στη βάση κόστους της εταιρείας.