Από σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, τίθεται σε ισχύ η απόφαση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, για επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην Αγία Σοφία για τους αλλοδαπούς τουρίστες.

Η απόφαση ελήφθη από τον αρμόδιο υπουργό, κ. agia Μεχμέτ Έρσοϊ, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή εισόδου στο μνημείο, όπως ήταν πριν μετατραπεί σε τζαμί, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όσους πάνε να προσευχηθούν.

Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται στο ιστορικό τέμενος για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρει: «Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοϊ προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου.

Επιπλέον έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του τεμένους».