Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων απειλούν την αεροπορική ανάκαμψη στην Ευρώπη τον Μάιο λόγω αποτυχίας της κυβέρνησης της Πολωνίας να καταλήξει σε συμφωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, σχετικά με τις αμοιβές τους και άλλους όρους.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροναυτιλίας, Eurocontrol έχει προβλέψει μεγάλο αριθμό ακυρώσεων πτήσεων.

Η διακοπή, αναμένεται να επηρεάσει τις πτήσεις από και προς την Πολωνία, αλλά και εκείνες που διέρχονται από τον εναέριο χώρο της από την 1η Μαΐου, όπου οι ελεγκτές κυκλοφορίας αποφάσισαν να παραιτηθούν.

«Από την 1η Μαΐου, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Πολωνίας (CAA) θα εφαρμόσει πρόγραμμα ακύρωσης πτήσεων για να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των πτήσεων από/προς τον πολωνικό εναέριο χώρο», αναφέρει ο Eurocontrol.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να μην συμφωνήσουν με τους νέους κανονισμούς εργασίας είναι ότι πιστεύουν πώς απειλούν την ασφάλεια.

Τα δύο αεροδρόμια που βρίσκονται στη Βαρσοβία αναμενόταν να εξυπηρετήσουν κατά μέσο όρο πάνω από 500 πτήσεις την ημέρα τον Μάιο.
Το σωματείο αποκάλυψε ότι από τον συνολικό αριθμό των ελεγκτών που εργάζονται στη Βαρσοβία (206), οι 180 αποφάσισαν να παραιτηθούν αντί να εργαστούν σύμφωνα με τις νέες συνθήκες.
Και χαρακτήρισε απαράδεκτη την περικοπή των αποδοχών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας καθώς και την αύξηση του ωραρίου. Όπως υπογράμμισε αγωνίζεται για την ασφάλεια και την επιστροφή της κουλτούρας της εργασίας, ενώ τόνισε ότι ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης «χτίζεται, δεν αγοράζεται».