Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα ξενοδοχεία στην Ισπανία αύξησαν τις πωλήσεις τους την θερινή περίοδο, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τουρισμού Exceltur. 

Ωστόσο η αξιολόγηση της Exceltur για τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου για τον τουρισμό δείχνει δύο διαφορετικές πλευρές, επιβεβαιώνοντας:

  • Ένα «μεγάλο καλοκαίρι» στο οποίο τα έσοδα και οι πωλήσεις ξενοδοχείων έχουν ξεπεράσει εκείνα του 2019 στους περισσότερους ισπανικούς προορισμούς.
  • Την παγίωση της μείωσης των περιθωρίων κέρδους, λόγω αύξησης της ενέργειας και του κόστους εργασίας, που μετά βίας επέτρεψαν αύξηση των τιμών κατά 8,4%.

Όσον αφορά στην τουριστική απασχόληση, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με αξιοσημείωτη αύξηση στις σταθερές προσλήψεις.
Το ποσοστό προσωρινής απασχόλησης μειώθηκε από 30,4% τον Φεβρουάριο σε 11% τον Σεπτέμβριο.

Οι πωλήσεις των ξενοδοχείων

Ξεχωρίζει η εξέλιξη των παραθαλάσσιων παραθεριστικών ξενοδοχείων, τα οποία αυξήθηκαν σε πωλήσεις κατά 9,9% σε σχέση με το 2019, ενώ τα αστικά ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 7,3%. Το καλύτερο ισοζύγιο του καλοκαιριού, σημείωσαν:

  • Βαλεαρίδες Νήσοι, +10,1%
  • Κανάριοι Νήσοι +8,7%
  • Εξτρεμαδούρα +5,2%
  • Λα Ριόχα +9,2%
  • Καστίλλη και Λεόν +5,6%
  • Σαντιάγο ντε Κομποστέλα +28, 8%
  • Μάλαγα και Αλικάντε +24,3%
  • Βαλένθια +19,2%
  • Βαρκελώνη +11,1%
  • Σαν Σεμπαστιάν +9,8%

Οι προορισμοί με άνοδο τους επόμενους μήνες

Εν όψει των προσεχών μηνών, η εξέλιξη αναμένεται να είναι ευνοϊκή στους προορισμούς αγροτουρισμού της Ισπανίας.

Το μεγαλύτερο μερίδιο παίρνουν Γαλικία, Κανταβρία και Αστούρια, οδηγούμενες από την νέα τάση μετά την πανδημία για ήρεμες τουριστικές εμπειρίες σε επαφή με την φύση και τον πολιτισμό.

Από την πλευρά τους, τα Κανάρια Νησιά εκτιμούν ότι θα εδραιώσουν τους επόμενους μήνες την ανοδική πορεία τους την υψηλή περίοδο (+3,9%), ενώ οι επιχειρηματίες του τουρισμού στις Βαλεαρίδες Νήσους είναι πιο μετριοπαθείς (+1,5%).

Όσον αφορά στους προορισμούς της ενδοχώρας, πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν από την αναμενόμενη πτώση σε εγχώρια ζήτηση, επαγγελματικά ταξίδια και στον τομέα MICE.

Συνεχής ζήτηση για τουρισμό πολυτελείας

Ο τουρισμός πολυτελείας βρίσκεται σε συνεχή επέκταση στην Ισπανία με ανάπτυξη 2,1% σε σχέση με πέρυσι.

Το 2022, ο αριθμός των κρατήσεων θα είναι περίπου 4,7% των συνολικών κρατήσεων, ενώ το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν 2,6%. Σύμφωνα με την Booking.com, η μέση τιμή αυτού του τύπου καταλύματος κυμαίνεται μεταξύ 360 και 450 ευρώ το δωμάτιο.

Τι προβλέπεται για τους επόμενους μήνες

Η έρευνα της Exceltur αποκαλύπτει ότι, παρά το μακροοικονομικό και γεωπολιτικό σενάριο που αναμένονται τους επόμενους μήνες, οι ειδικοί αναμένουν επιβράδυνση (-1,3%) στην τάση ανάκαμψης του τουρισμού στην Ισπανία σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι το τουριστικό ΑΕΠ στα τέλη του 2022 θα πλησιάσει τα προ πανδημίας επίπεδα, φθάνοντας τα 154 δις ευρώ, το 99,4% του τουριστικού ΑΕΠ το 2019.

Αντιμέτωπη με έναν ορίζοντα γεμάτο δυνητικές δυσμενείς συνθήκες για τον κλάδο, η Exceltur επισημαίνει ότι η πρόκληση για τον κλάδο είναι κατά πόσο καθίστανται βιώσιμο -παρά την ανθεκτικότητα που επιδεικνύεται- να διατηρηθεί και το 2023 η τάση ανάκαμψης του τουρισμού.