Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σχέδιο που απαιτεί τα νέα λεωφορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2030, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, ορίζεται πώς και άλλα βαρέα οχήματα -συμπεριλαμβανομένων φορτηγών καθώς και λεωφορείων μεγάλων αποστάσεων- θα έχουν νέους στόχους εκπομπών CO2 από το 2030 και μετά.

Η πρόταση για μηδενικές εκπομπές ρύπων όλων των νέων αστικών λεωφορείων έως το 2030 έγινε προκειμένου να τονωθεί η ταχύτερη ανάπτυξη αειφόρων μέσων μεταφοράς στις πόλεις του μπλοκ.
Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές της ΕΕ θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του REPowerEU, η πρόταση για μηδενικές εκπομπές ρύπων όλων των νέων αστικών λεωφορείων από το 2030 θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ενεργειακές μεταβάσεις.

Θα προσφέρει επίσης οφέλη για τους Ευρωπαίους μεταφορείς καθώς θα μειώσει το κόστος των καυσίμων.

Η πρόταση θα εξασφαλίσει μια ευρύτερη ανάπτυξη περισσότερων οχημάτων που είναι επίσης ενεργειακά αποδοτικά. Παράλληλα θα βελτιώσει την υγεία των Ευρωπαίων και την ποιότητα του αέρα, ειδικά στις μεσαίες και μεγάλες πόλεις.
Οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές.

Σχολιάζοντας την πρόταση που έχει κάνει η ΕΕ για νέα αστικά λεωφορεία και νέα φορτηγά, ο Franz Timmermans, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, είπε ότι όλα τα τμήματα του τομέα των μεταφορών πρέπει να συμβάλουν ενεργά για την επίτευξη του κλίματος και της μηδενικής ρύπανσης στόχους που έχει η ΕΕ.

Όπως υπογράμμισε «με τη πρόταση, διασφαλίζουμε ότι τα νέα φορτηγά γίνονται λιγότερο ρυπογόνα και ότι περισσότερα λεωφορεία με μηδενικές εκπομπές ρύπων θα διασχίζουν τις πόλεις μας.

Η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας και η ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης πάνε χέρι-χέρι».

Επιπλέον, είπε ότι σχεδόν όλα τα οχήματα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές το 2050 και τόνισε ότι «οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς τόσο οι πόλεις όσο και η νομοθεσία, το απαιτούν.»