Έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας μετά την παραλυτική επίδραση της πανδημίας, επεξεργάζεται η Ουγγαρία τα οποία περιλαμβάνουν στοχευμένες φορολογικές περικοπές για τομείς που πλήττονται από την κρίση αλλά και επέκταση του μορατόριουμ που έχει ήδη εξαγγείλει στην αποπληρωμή των δανείων.

Όλες οι νέες, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, που ακολουθούν τα απανωτά περιοριστικά μέτρα προς περιορισμό της πανδημίας, αφορούν συγκεκριμένους τομείς επιχειρήσεων και νοικοκυριά και θα έχουν ισχύ έως τα μέσα του 2021. Έχοντας μάλιστα εξετάσει όλα τα σενάρια επανόρθωσης της Οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι όλα έχουν ως άξονα επιρροής την εύρεση του εμβολίου.

Η κυβέρνηση εισήγαγε το μέτρο αναστολής αποπληρωμής δανείων, για όλες τις εταιρείες και τους ιδιώτες δανειολήπτες τον Μάρτιο του 2020, ως ένα από τα βασικά μέτρα της κυβέρνησής του για τη μείωση της οικονομικής επιρροής από την πανδημία. Η παράταση κατά έξι μήνες αφορά οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και άνεργους.

Η παράταση έως τα μέσα του 2021 θα ισχύει επίσης για εταιρείες που έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται κατά τουλάχιστον 25%.

Ο υπουργός Οικονομικών Mihaly Varga, παραδέχτηκε ότι εάν δεν υπάρξει εμβόλιο κοροναϊού μέχρι τα μέσα του 2021, με βάση ένα απαισιόδοξο σενάριο, δεν θα μπορέσει να αντέξει τους κλυδωνισμούς και να σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κάτω από ένα αισιόδοξο σενάριο, η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 4% ή 5%, εάν ένα εμβόλιο ήταν διαθέσιμο το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις η οικονομία της Ουγγαρίας το 2020 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% με 6%.