Της Εύας Οικονομάκη
Με σημαντικές απώλειες έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 ημέρες τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία πόλεως, καταγράφοντας πληρότητα σε ποσοστό 5%, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να μεταθέσουν το άνοιγμα των μονάδων τους ακόμη και μέχρι το τέλος Ιουλίου, ευελπιστώντας ότι η εικόνα θα ομαλοποιηθεί σταδιακά.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Μέχρι στιγμής το τοπίο είναι θολό, ωστόσο σημαντική ώθηση θα δώσουν οι αεροπορικές πτήσεις που θα πολλαπλασιαστούν με δεδομένο το άνοιγμα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας», τονίζει στο tourismtoday η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς, επισημαίνοντας ότι σημαντικό ρόλο στην πορεία της τουριστικής περιόδου θα παίξει και η επιδημιολογική κατάσταση των άλλων χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα και «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να ανοίξουν για τις διεθνείς πτήσεις στη χώρα μας, στο πλαίσιο της σταδιακής επανεκκίνησης του τουρισμού, με τους επιχειρηματίες να αναμένουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να διαμορφώνεται η ζήτηση.
Αναιμικές οι κρατήσεις
«Η εικόνα στα ξενοδοχεία που λειτουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι απογοητευτική. Οι κρατήσεις είναι σποραδικές και αναιμικές και δεν διαφαίνεται βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον», επισημαίνει στο tourismtoday ο διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης ξενοδοχειακής αλυσίδας, Σπύρος Διβάνης.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις πηγές τουριστών σε σχέση με τα εποχικής λειτουργίας καταλύματα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ζήτηση για τις μονάδες πόλεως θα αρχίσει να διαμορφώνεται κυρίως από τον Σεπτέμβριο. «Ενδεχομένως να αρχίσει να διαμορφώνεται μία εικόνα από τον Σεπτέμβριο. Για τα ξενοδοχεία πόλης έχουν χαθεί τρεις μήνες, ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος, και φαίνεται ότι θα χαθεί και ο Ιούνιος», λέει ο κύριος Διβάνης και υπογραμμίζει ότι για να μπορέσει ένα ξενοδοχείο να λειτουργεί, καλύπτοντας τα έξοδά του, θα πρέπει να έχει πληρότητα 40%-45%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δε, τα ξενοδοχεία πόλης αναμένεται να καταγράψουν απώλειες το λιγότερο κατά 70% σε σχέση με το 2019, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ζημιά σε επίπεδο τζίρου ενδέχεται να αγγίξει το 90% συγκριτικά με πέρυσι, με τους επιχειρηματίες σε μία προσπάθεια να μετριάσουν τις απώλειες, να τρενάρουν κατά το δυνατό το άνοιγμα των μονάδων τους.
«Από τον Αύγουστο κυρίως εκτιμάμε, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, ότι θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι και οι άλλες χώρες θα επιτρέπουν τις πτήσεις. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα καθορίσουν την πορεία της φετινής σεζόν, ωστόσο, η ανάγκη των ταξιδιωτών για το ελληνικό καλοκαίρι θα εκδηλωθεί», λέει η κυρία Καρανάσιου – Ζούλοβιτς. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η εκπαίδευση στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είναι συνεχής και έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα προκειμένου να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο διασποράς του κορωνοϊού. «Φέτος η Αθήνα έχει διαφοροποιήσει το προϊόν της, το συντριβάνι στην Ομόνοια και ο Μεγάλος Περίπατος στο κέντρο της πόλης αλλάζουν την εικόνα», προσθέτει η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ.
Με ορίζοντα τον Αύγουστο
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, αρκετοί εκ των οποίων τηρούν στάση αναμονής έως ότου επανέλθει σε έναν βαθμό η ζήτηση προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα καταλύματά τους. «Υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα και στο πλαίσιο αυτό πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που μεταθέτουν το άνοιγμα των μονάδων τους για τον Αύγουστο», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.
Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί είναι οι πρώτοι τουρίστες που αναμένεται να ταξιδέψουν στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, με ισχυρούς tour operators και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Tui, η Der Touristik, η FTI, η Condor αλλά και η Jet2 να έχουν προγραμματίσει την έναρξη των πρώτων πτήσεών τους για την Ελλάδα.