Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μία πιο «απτή» υποστήριξη από τις κυβερνήσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης θα επιταχύνει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στις αερομεταφορές.

Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο Steve Heapy, διευθύνων σύμβουλος της Jet2 και της Jet2holidays, καθώς η εταιρεία κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη στρατηγική βιωσιμότητας.

Ένα νέο σχέδιο μετάβασης για το κλίμα 2024-2035 στοχεύει να ευθυγραμμίσει την ένταση άνθρακα της εταιρείας με την καθοδήγηση της πρωτοβουλίας Science Based Targets (SBTi) έως το 2035.

Η στρατηγική της Jet2 περιλαμβάνει τουλάχιστον 15% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) στο συνολικό μείγμα καυσίμων έως το 2035, συνεχή ανανέωση στόλου με έως και 146 νέα αεροσκάφη Airbus A321/A320neo και υιοθέτηση τεχνολογιών εξοικονόμησης καυσίμου.

Η εταιρεία απαιτεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να «αναβαθμίσει» τις επενδύσεις στη SAF «για να αυξήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τεχνολογιών και αλυσίδων εφοδιασμού».

Η Jet2 υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή ενός μηχανισμού βεβαιότητας εσόδων για το SAF, πολύ νωρίτερα από το 2026, που είναι το τρέχον σχέδιο παράδοσης της κυβέρνησης.

Θέλει επίσης να δει τα ετήσια έσοδα του προγράμματος εμπορίας εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιούνται για την παροχή κινήτρων για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών όπως η άμεση δέσμευση άνθρακα από τον αέρα.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να συνεργαστεί πολυμερώς με τις υπόλοιπες σε όλη την Ευρώπη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, όπου η πρόοδος παραμένει «οδυνηρά αργή».

Οι φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν για να «ξεμπερδέψουν τις προκλήσεις σχετικά με τις αναβαθμίσεις στην ηλεκτρική υποδομή».

Η στρατηγική βιωσιμότητας του Ομίλου Jet2

Ο Steve Heapy, δήλωσε πώς ο όμιλος «έχει επενδύσει σε νέα και πιο οικονομικά αεροσκάφη, καθώς και στην παραγωγή SAF εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ξεκινήσαμε μια συλλογή Certified Sustainable Hotels, αφαιρέσαμε εκατομμύρια πλαστικά μιας χρήσης από το αεροσκάφος μας και πετύχαμε μέχρι σήμερα τους στόχους μείωσης της έντασης άνθρακα».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα δημοσιεύουμε μια ενημερωμένη στρατηγική που είναι πιο τολμηρή σε φιλοδοξία και περιγράφει μια διαδρομή μείωσης των εκπομπών που θα ευθυγραμμίσει την ένταση άνθρακα του 2035 του Jet2.com με την καθοδήγηση της πρωτοβουλίας Science Based Targets (SBTi).

Κρίσιμο, αυτή η οδός εκπομπών είναι ρεαλιστική και εφικτή, επειδή βασίζεται σε τεχνολογίες και ενέργειες που γνωρίζουμε ότι είναι διαθέσιμες και μπορούν να γίνουν επί του παρόντος, παρά σε ό,τι μπορεί ή δεν μπορεί να είναι διαθέσιμες στο μέλλον.
Επιπλέον, θα παρακολουθούμε επίσης στενά για να δούμε πού μπορούμε να επενδύσουμε και να αγκαλιάσουμε τις νέες τεχνολογίες.

Η στρατηγική μας καθορίζει ξεκάθαρα το όραμά μας να επιταχύνουμε το ταξίδι αειφορίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους μας και τις κοινότητες όπου δραστηριοποιούμαστε.

Αυτό που απαιτείται τώρα είναι πιο απτή κρατική υποστήριξη, τόσο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρώπη, για να βοηθηθεί η ταχύτερη απαλλαγή από τον άνθρακα της αεροπορίας.

Η ευκαιρία είναι ακριβώς μπροστά μας και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία SAF, δέσμευσης άνθρακα και απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές με τη σωστή υποστήριξη από την κυβέρνηση, αλλά η ώρα για δράση πρέπει να είναι τώρα».