Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Μαγιόρκα επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των κλινών στα ξενοδοχεία για τους ταξιδιώτες με στόχο να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό (overtourism), ανακοίνωσε το Συμβούλιο του νησιού.

Το σχέδιο είναι να οριστεί ανώτατο όριο 430.000 τουριστικών κλινών σε όλο το νησί, με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Μαγιόρκα, Catalina Cladera, να λέει ότι θέλουν «τουρισμό μεγαλύτερης αξίας και μικρότερου όγκου».

Μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών COVID-19, το νησί γνώρισε πρωτοφανή αριθμό επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι.

Οι τουρίστες γέμισαν γρήγορα δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενα καταλύματα και η Catalina Cladera παραδέχεται ότι «η επαναλαμβανόμενη συζήτηση για το overtourism  επέστρεψε».

«Δεν θα το αρνηθώ, υπήρξε overtourism αυτό το καλοκαίρι, είπε. Ωστόσο, μόνο σε ορισμένα μέρη και σε ορισμένες ώρες.»

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Συμβούλιο της Μαγιόρκα επιβεβαίωσε ότι θα επανεκτιμήσει το τουριστικό του σχέδιο και θα μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών στο νησί.
Εκτός από το όριο κλινών στα ξενοδοχεία, ανακοίνωσε επίσης αύξηση του αριθμού των τουριστικών επιθεωρητών για τη διεξαγωγή ελέγχων, για παράνομα καταλύματα.

Η μάχη με τους μεθυσμένους τουρίστες

Σε όλες τις Βαλεαρίδες Νήσους, οι αρχές πήραν σκληρά μέτρα φέτος, με στόχο και τους μεθυσμένους τουρίστες που συνωστίζονται στους δρόμους.

Όρια αλκοόλ έχουν επιβληθεί σε πολλά all inclusive θέρετρα σε Magaluf, το El Arenal και Ίμπιζα.
Στους επισκέπτες στα ξενοδοχεία τα ποτά έχουν περιοριστεί σε τρία στο δείπνο και στο μεσημεριανό γεύμα.
Τα επιπλέον αλκοολούχα ποτά πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά.

Η νομοθεσία απαγόρευσε επίσης τις ώρες διασκέδασης, το σέρβις σε παμπ, τις προσφορές ποτών, την πώληση αλκοόλ στα καταστήματα από τις 9:30 μ.μ. έως τις 8 π.μ. και τη διαφήμιση σκαφών για πάρτι σε ορισμένες περιοχές.

Αυτό το καλοκαίρι, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα πάρτι της Μαγιόρκα, η Playa de Palma, απαγόρευσε την είσοδο σε εστιατόρια σε άτομα που φορούσαν ποδοσφαιρικές μπλούζες . Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν έναν ενδυματολογικό κώδικα που στοχεύει στη μείωση της άτακτης συμπεριφοράς.

Ειδικά η Ίμπιζα, προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της τη φήμη της ως προορισμού για πάρτι και μεθύσια.
Οι τοπικές αρχές φιλοδοξούν να επικεντρωθούν σε πιο βιώσιμο τουρισμό για το νησί, με πολυάριθμα θέρετρα ευεξίας και οικολογικά.