Ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια ζωτική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης για τις κοινότητες σε προορισμούς. Συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση των προτύπων πρόνοιας και ασφάλειας. Οι ευρύτερες επιπτώσεις του τουρισμού, είναι σημαντικό να κατανοηθούν και να διαχειριστούν.

Και η Ένωση Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA) δεσμεύεται για μία ευρεία συνεργασία. Με τα μέλη της, τους προμηθευτές τους, τους ταξιδιώτες, τους προορισμούς και τις κυβερνήσεις, με στόχο την οικοδόμηση μιας βιώσιμης βιομηχανίας.

Οι προορισμοί μπορούν να υποστηρίξουν τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς

“Ο τουρισμός φέρνει μαζί του σημαντικά οφέλη που πρέπει να υπερηφανεύεται ο κλάδος, δηλώνει ο Mark Tanzer, διευθύνων σύμβουλος της ABTA.
Οι οικονομίες και οι άνθρωποι εξαρτώνται από τον τουρισμό. Και οι προορισμοί μπορούν μέσω του τουρισμού να υποστηρίξουν τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη φιλοδοξία να επιτύχει εκπομπές με μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.
Και η ABTA αναγνωρίζει ότι οι αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές, στις οποίες εξαρτάται το διεθνές ταξίδι και ο τουρισμός, είναι εντάσεως άνθρακα και έχουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην αεροπλοΐα

Απαντώντας στην έρευνα της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου, η ABTA επισήμανε παραδείγματα όπου η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει.
Συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης του εκσυγχρονισμού του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην αεροπλοΐα.
Παρόμοια με την Taskforce για την Ενέργεια για τα Ηλεκτρικά Οχήματα, σε συνεργασία με τη βιομηχανία και την παροχή κινήτρων για εναλλακτικά καύσιμα.
Ταυτόχρονα, απαιτείται μια προσέγγιση αειφόρου τουρισμού για την κάλυψη των δραστηριοτήτων και της αλυσίδας εφοδιασμού μέσω της προώθησης αναγνωρισμένης πιστοποίησης.

Προώθηση βέλτιστων πρακτικών που μειώνουν τις επιπτώσεις του τουρισμού

Η ABTA προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τα μέλη της και την ευρύτερη βιομηχανία για την ανάπτυξη πολιτικών. Και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών που μειώνουν τις επιπτώσεις του τουρισμού και των μετακινήσεων στο περιβάλλον.
Ήδη, η Travelife, που διοικείται από την ABTA, υποστηρίζει πάνω από 1.500 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 50 χώρες, βελτιώνοντας την απόδοση αειφορίας τους.
Και γι’ αυτά τα αποτελέσματα ενημερώνονται ταξιδιώτες και ταξιδιωτικές εταιρείες.