Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Η Hyundai παρουσίασε τα νέα όπλα επιδόσεων σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στην πίστα των Μεγάρων. Η ευχαρίστηση που προσέφερε στους Έλληνες δημοσιογράφους ήταν τεράστια, αποδεικνύοντας πως μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Τα i20 N, i30 N και Kona N χόρευαν κυριολεκτικά στην πίστα ανεβάζοντας κατακόρυφα την αδρεναλίνη σε κάθε γύρο. Τόσο που δεν θέλαμε να αποβιβαστούμε από τις “μπλε κάψουλες της ηδονής”. Οι κινητήρες έφταναν στον κόφτη με χαρακτηριστική ευκολία και έναν πραγματικά πωρωτικό ήχο. Το κράτημα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό και στα τρία καυτά αυτοκίνητα της Hyundai.

Το ολοκαίνουριο i20 N προσφέρει μια διασκεδαστική οδηγική εμπειρία χάρη στην απόδοση των 204 ίππων του κινητήρα του (275 Nm ροπής που γίνονται 305 στη λειτουργία overboost) και τις δυναμικές τεχνολογικές καινοτομίες του. Το πιο καινούργιο μοντέλο προστίθεται στη γκάμα υψηλών επιδόσεων της Hyundai στην Ευρώπη, που αποτελείται από τα i30 N και i30 Fastback N αλλά και το Kona N. Σκοπός των μοντέλων Ν είναι να ικανοποιήσουν τους λάτρεις των επιδόσεων.

Το ολοκαίνουριο i20 N έχει τις ρίζες του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είναι εμπνευσμένο από το i20 Coupe WRC, ένα αγωνιστικό που βασίζεται – με εκτεταμένες τροποποιήσεις φυσικά- στη στάνταρ έκδοση του i20 που έχει το ίδιο βάρος με το ελάχιστο που απαιτείται στο FIA World Rally Championship (WRC). Οι επιδόσεις του (0-100 σε 6,7 δεύτερα και τελική ταχύτητα 230 χλμ./ ώρα) κόβουν την ανάσα, σε συνδυασμό πάντα με την άριστη αναλογία μεταξύ kg/PS.

Το i30 N ανανεώθηκε εξωτερικά αλλά το κυριότερο είναι πως απέκτησε πλέον και έκδοση με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων, που συνδυάζεται επίσης με αρκετά ηλεκτρονικά συστήματα. Από πλευράς κινητήρων, ο πιο ισχυρός της έκδοσης Performance αποδίδει πλέον 280 ίππους, ενώ έχει αποκτήσει μια πιο επίπεδη καμπύλη ροπής -Flat Power τον ονομάζει η Hyundai. Το 0-100 ολοκληρώνεται σε μόλις 5,4 δεύτερα ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 250 km/h.

Οι τιμές των τριών «καυτών» Hyundai N ξεκινούν από τις 24.990 ευρώ για το i20 N, από τις 30.490 ευρώ για το i30 N (το fastback είναι 1.000 ευρώ ακριβότερο) και από τις 42.990 ευρώ για το Kona N.