Με το βλέμμα στραμμένο σε νέους υψηλότερους στόχους και με πυξίδα τις σταθερές και διαχρονικές αξίες που την ανέδειξαν σε έναν από τους ισχυρότερους περιφερειακούς «παίχτες» της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας, η Aegean Airlines γιορτάζει φέτος την επέτειο των 25 χρόνων παρουσίας της στον χάρτη των αερομεταφορών, έχοντας στις “αποσκευές” της μια επιτυχημένη πορεία το 2023.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, οι επόμενες κινήσεις του ομίλου θα είναι ανάλογες με αυτές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στο συμφέρον του πελάτη, της εταιρείας και των μετόχων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο ό,τι έχει χτιστεί με κόπο στην 25χρονη πορεία του.

Πυλώνες ανάπτυξης

Τα επόμενα βήματα στηρίζονται σε τρεις πυλώνες. Την επέκταση του δικτύου με την ένταξη, νέων προορισμών σε ακτίνα έως και 7,5 ώρες πτήσης μακριά από την Αθήνα, όπως η Ινδία και το Καζακστάν. Την νέα Τεχνική Βάση που προσφέρει ήδη βαριές συντηρήσεις και προς τρίτους και το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο το οποίο μέσα υπερσύγχρονους εξομοιωτές να είναι ήδη σε λειτουργία, εκπαιδεύει και προσωπικό άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Οι προορισμοί

Παρουσιάζοντας την εικόνα του δικτύου για το 2024 ο κ. Γιάννης Ράσογλου, Network Planning & Airline Partnernships Director της Aegean σημείωσε ότι κινείται φέτος σε πολύ υψηλότερους αριθμούς σε σχέση με το 2019.

Όπως τόνισε η εταιρεία επενδύει στα υφιστάμενα δρομολόγια με επιπλέον πτήσεις, επεκτείνεται σε νέες αγορές που δείχνουν μια δυναμική όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεργάζεται με άλλες αεροπορικές με πτήσεις κοινού κωδικού διευρύνοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες της.

Συνολικά, το 2024 η Aegean θα διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις και θα επιχειρήσει σε 47 χώρες και 155 προορισμούς. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα προβλέπει 13,4 εκατ. προσφερόμενες θέσεις μια αύξηση της τάξης του 6%. Επίσης αύξησε τη χωρητικότητα κατά 12-15% τους πρώτους μήνες (Απρίλιο, Μάιο) με στόχο της μείωση της εποχικότητας.

Φέτος προστέθηκαν νέοι προορισμοί από Αθήνα όπως το Σεράγεβο, το Βίλνιους και άλλοι ενώ ενδυναμώνεται και η βάση της Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε ο κ. Ράσογλου.

Από την πλευρά της η κα Πέπη Σταμάτη, Αναπληρώτρια Εμπορική Διευθύντρια Τιμολογιακής Πολιτικής και Δικτύου, σημείωσε ότι το 2024 η θα διαθέτει 6% περισσότερες θέσεις ενώ οι πληρότητες φτάνουν στα ίδια επίπεδα του 80-81%.

Επιπλέον ενισχύει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, όπου από τους 9 προορισμούς το 2019 έχει φτάσει τους 20, καθιστώντας το αεροδρόμιο Μακεδονία έναν από τους πιο ενισχυμένους κόμβους της.

Αυτή η στρατηγική αναδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας να παρέχει περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ευελιξία στους επιβάτες της στη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τον στόλο ο αερομεταφορέας ανακοίνωσε στα τέλη του 2023, την επέκταση της παραγγελίας προς την Airbus από τα 46 στα 50 αεροσκάφη.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε, ο κ. Γερογιάννης και στους 3.500 ανθρώπους του ομίλου στη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας, από το 1999, επισημαίνοντας:

“Δε θα έφτανε η Aegean εδώ που έφτασε αν δεν υπήρχε, επιπλέον, η χάραξη συγκεκριμένων στρατηγικών επιλογών από τον Ευτύχη Βασιλάκη αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποί της.

Είμαστε ανταγωνιστικοί, σεβόμαστε τον ανταγωνισμό, δεν τον φοβόμαστε γιατί έχουμε την κουλτούρα των ανθρώπων μας πάνω από όλα και γι΄ αυτό καταφέραμε να φτάσουμε έως εδώ σήμερα, παρά τις Κασσάνδρες, ενώ και για την επόμενη μέρα, έχουμε εξαιρετικής ποιότητας στελέχη με τα οποία νιώθουμε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν τις αξίες αυτές”.