Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την καθιέρωση ενός συστήματος τριών επιπέδων «πράσινο», «πορτοκαλί» και «κόκκινο» στην κατηγοριοποίηση χωρών για διεθνή ταξίδια από και προς την Αγγλία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πώς το ταξίδι μπορεί να «ξεκινήσει» από τις 17 Μαΐου.

Πότε αναμένονται οι τελικές λεπτομέρειες

Ωστόσο η επιβεβαίωση της ημερομηνίας επανεκκίνησης θα γίνει αργότερα και κοντά στην 17η Μαΐου. Τότε αναμένονται και οι λεπτομέρειες για τα τρία επίπεδα ταξινόμησης των χωρών.

«Θα καθορίσουμε πριν από τις 17 Μαΐου τι πιστεύουμε ότι είναι λογικό με τα ταξίδια. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, είπε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον.

Το Global Travel Taskforce πρόκειται να δώσει πληροφορίες αργότερα αυτήν την εβδομάδα».

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους Βρετανούς «να μην κάνουν κράτηση καλοκαιρινών διακοπών στο εξωτερικό έως ότου η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη».

Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες

Οι απαιτήσεις δοκιμής θα μπορούσαν να είναι χαλαρές για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το Covid-19 με δύο δόσεις εμβολίου.

Αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των πιστοποιητικών εμβολιασμού εξακολουθούν να επεξεργάζονται.

«Η ιδέα του καθεστώτος εμβολιασμού να είναι χρήσιμη για τα διεθνή ταξίδια είναι κάτι που εξετάζουν όλες οι χώρες, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Υπάρχουν περίπλοκα ηθικά και πρακτικά ζητήματα σχετικά με την πιστοποίηση κατάστασης Covid».

Το σύστημα επιπέδων «πράσινο», «πορτοκαλί» και «κόκκινο»

Το σύστημα επιπέδων «πράσινο», «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επιβεβαιώθηκε από το Global Travel Taskforce.

Οι χώρες θα ταξινομηθούν σύμφωνα με τα ποσοστά εμβολιασμού τους, τα ποσοστά μόλυνσης Covid-19 και τα κρούσματα των «ανησυχητικών παραλλαγών».
Καθώς και τα συστήματα τους για την παρακολούθηση λοιμώξεων και παραλλαγών.

Στο «πράσινο» επίπεδο, θα είναι οι χώρες που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία διακοπών χωρίς περιορισμούς καραντίνας. Αλλά, θα απαιτούνται δοκιμές Covid πριν από την αναχώρηση και πριν οι ταξιδιώτες επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς και μια δεύτερη δοκιμή κατά την άφιξη.

Στο «κόκκινο» θα βρίσκονται οι χώρες στις οποίες απαγορεύονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Και οι αφίξεις θα υπόκεινται σε υποχρεωτική απομόνωση ξενοδοχείου για 10 ημέρες.

Οι χώρες που ταξινομούνται μεταξύ «πράσινου» και «κόκκινου» θα χαρακτηριστούν «πορτοκαλί».
Με τους ταξιδιώτες να υπόκεινται σε συνδυασμό δοκιμών και καραντίνας στο σπίτι κατά την επιστροφή.

Αυτή η κατηγορία είναι πιθανό να περιλαμβάνει τους περισσότερους προορισμούς.

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» προορισμούς θα πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι για 10 ημέρες. Και να κάνουν τρεις δοκιμές. Μία έως 72 ώρες πριν επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία μετά από δύο ημέρες και μια τρίτη μετά από οκτώ ημέρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την επέκταση των περιορισμών της κόκκινης λίστας στην Κένυα, τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές από την Παρασκευή 9 Απριλίου.