της Εύας Οικονομάκη

Πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών που έχουν πληγεί από την πανδημία με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το συγκεκριμένο αίτημα βασίζεται στο άρθρο 107 της Συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να συμβιβάζονται με την Ενιαία Εσωτερική Αγορά εφόσον αυτές χορηγούνται για την επανόρθωση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα, και με δεδομένο ότι η πανδημία αποτελεί έκτακτο γεγονός που προκάλεσε σοβαρές ζημίες και στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, στόχος είναι να δρομολογηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης των εταιρειών με ευρωπαϊκούς πόρους.

Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο υπουργείο έχει εξασφαλίσει 15 εκατ. ευρώ με τα οποία θα επιδοτηθεί μέρος του κόστους των εξόδων όλων των ακτοπλοϊκών γραμμών (πορθμειακών και ελεύθερων) της χώρας μέχρι τα τέλη Μαΐου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη σύνδεση μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να παραταθεί το συγκεκριμένο μέτρο για τη στήριξη των ακτοπλοϊκών εταιρειών μέσω επιδότησης μέχρι τον Ιούνιο.

Μειωμένη επιβίβαση

Στο πλαίσιο, μάλιστα, περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, μετά την άρση των μετακινήσεων από και προς τη νησιωτική χώρα, προβλέπεται μειωμένη επιβίβαση ταξιδιωτών κατά 50% στα πλοία, ενώ θα πραγματοποιούνται και έλεγχοι για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

Σήμερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λειτουργούν με το 30% της δυναμικότητάς τους, ποσοστό που εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι ενδέχεται να ανέλθει έως το 50%. Τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών είναι μειωμένα έως και 70% ενώ η επιβατική κίνηση το τελευταίο δίμηνο έχει συρρικνωθεί κατά 90%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, οι απώλειες στα έσοδα των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά Ιονίου αναμένεται να ξεπεράσουν 290 εκατ. ευρώ για το 2020, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 45,12%, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναμενόμενης μείωσης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας.