Δέκα χιλιάδες άτομα, έχουν συνεισφέρει μέχρι τώρα με την μέθοδο crowdfunding, για την αποκατάσταση του Chateau de la Mothe-Chandeniers στην περιφέρεια Poitou-Charentes της Γαλλίας.

Το κάστρο, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, βρίσκεται σε κακή κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια, μετά από πυρκαγιά το 1932 που έπληξε μεγάλο μέρος του κτιρίου και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει χρήματα να το φτιάξει.

Όμως, μια σύμπραξη μεταξύ του γαλλικού site Dartagnans που αποσκοπεί στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και της Adopte un Chateau, ένωση που δημιουργήθηκε για την αποκατάσταση και προστασία των γαλλικών κάστρων, έδωσε την λύση.

Ζήτησαν από τους πολίτες να αγοράσουν μετοχές στο chateau, για την αποκατάσταση του.

Η ανταπόκριση τους ήταν άμεση και μέχρι στιγμής το ποσό που έχει μαζευτεί είναι 834.064 €.

Μετά την αποκτάσταση του, στόχος είναι να φτάσουν οι επισκέπτες σε 50.000 μέχρι το 2021 και 70.000 μέχρι το 2022.

Στο κάστρο επιπλέον κεφάλαια θα αποφέρουν μια σειρά εκδηλώσεων όπως εκθέσεις και ιστορικές εκδηλώσεις καθώς και η εκμίσθωση του σε εταιρείες κινηματογραφικής παραγωγής.

Με το ποσό των 50 € αγοράζεται μία μετοχή και με 60 € εξασφαλίζεται η παράδοση ενός Χριστουγεννιάτικου κουτιού, με κάρτα μέλους και πιστοποιητικό συνιδιοκτησίας.

“Μέσω αυτής της συλλογικής αγοράς, πιστεύουμε στη διατήρηση και ανάπτυξη της κληρονομιάς του αύριο και έχουν αποδείξει ότι η δημόσια δύναμη είναι πάντα η μεγαλύτερη”, αναφέρει για το θέμα η ιστοσελίδα Dartagnans.

Για το έργο και την κίνηση έχει ήδη συμφωνήσει ο σημερινός ιδιοκτήτης του κάστρου.

Οι Dartagnans και Adopte un Chateau σύντομα πρόκειται να δημιουργήσουν μια ειδική πλατφόρμα που θα επιτρέπει σε κάθε ιδιοκτήτη να παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών και των προτάσεων έργων προκειμένου να δημιουργεί ένα πραγματικό συνεργατικό και συμμετοχικό έργο.

Το Chteau de la Mothe-Chandeniers δεν είναι το μοναδικό κτίριο που επενδύει ο Dartagnans.

Διαθέτει επίσης άλλα επτά, μεταξύ των οποίων το Chateau de Lassay, ένα κάστρο του 15ου αιώνα στο Mayenne και το Chateau de Meauce, κάστρο του 15ου αιώνα στο Nievre.