“Βαθιά” ανησυχεί για το καλοκαίρι, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Πορτογαλικού Τουρισμού (CTP) Φραντσίσκο Καλιέριος λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνέπειες για τον τομέα, αφού το 90% των ταξιδιωτικών εταιρειών στη χώρα έχουν μηδενικές πωλήσεις.

“Τον Μάρτιο, είχαμε πτώση 50% σε όλες τις δραστηριότητες, επισημαίνει ο Φραντσίσκο Καλιέριος.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, περισσότερο από το 90% των τουριστικών εταιρειών έχουν μηδενικές πωλήσεις. Ανησυχούμε βαθιά για τη θερινή περίοδο”.

Μια άλλη αρνητική πρόβλεψη έρχεται από τον οικονομολόγο Βίτορ Μπέντο, που υπογραμμίζει πως η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη ύφεση φέτος, λόγω της πανδημίας.

Ο Βίτορ Μπέντο δήλωσε ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι η ίδια σε όλους τους τομείς, ούτε θα συμβεί ταυτόχρονα, κάτι που επίσης δεν ωφελεί την πορτογαλική οικονομία.
Όπως προειδοποιεί “είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο διεθνής τουρισμός θα πάρει πολύ χρόνο για να ανακάμψει και στην Πορτογαλία. Και καθώς εξαρτόμαστε πολύ από τον τουρισμό, θα επηρεαστούμε ιδιαίτερα”.

Παραδεχόμενος ότι θα υπάρξει μείωση του εισοδήματος επειδή οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ στο ίδιο επίπεδο, ο οικονομολόγος πιστεύει ότι “εάν οι εταιρείες έχουν τους πόρους για να συνεχίσουν να πληρώνουν μισθούς, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μικρότερο. Αλλά αν αυξηθεί η ανεργία, το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο”.