Σύνταξη: tourismtoday.gr

Για τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού του Ηρακλείου, τις δραστηριότητες που απαντώνται σε αυτό, τα προβλήματα, καθώς και για τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, τουλάχιστον 67%, του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) μιλά σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 ο Μηνάς Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ.

«Ξεκινάμε δυναμικά τη χρονιά, μία χρονιά, το 2022, η οποία είναι μια χρονιά με πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Μέχρι τώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Μπαίνουμε σε μία δύσκολη φάση για την κρουαζιέρα με τις νέες μεταλλάξεις με την “Ομικρον”, διότι αυτό που είχε αποδειχθεί το 2020 και το 2021 είναι ότι τα πρωτόκολλα της κρουαζιέρας δούλεψαν αποτελεσματικά. Τώρα είναι προς τροποποίηση τα πρωτόκολλα, για να επιτρέπουν καραντίνα πλέον και πάνω στο πλοίο, να μην είναι, δηλαδή, απαραίτητη η αποβίβαση των επιβατών ή των μελών του πληρώματος που νοσούν. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας φυσικά. Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση. Ειδικά εμείς στην Κρήτη δουλεύουμε με Ευρωπαίους, Δυτικοευρωπαίους και βεβαίως Αμερικάνους, οι οποίοι επανακάμπτουν δυναμικά», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Μηνάς Παπαδάκης.

«Ανοίγουμε λοιπόν τη σεζόν με νέες προκλήσεις, αλλά πιστεύοντας ότι θα αποδειχθεί μια δυναμική χρονιά, η οποία θα μας πάει πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Εμείς σε νούμερα είχαμε 310 χιλιάδες επιβάτες και 200 προσεγγίσεις το 2019. Πέρυσι, το 2021, είχαμε φτάσει τους 120 χιλιάδες επιβάτες και 118 προσεγγίσεις. Το 2022 περιμένουμε διπλασιασμό σε σχέση με το 2021 τόσο σε επίπεδο προσεγγίσεων, όσο και σε επίπεδο επιβατών. Περιμένουμε 231 προσεγγίσεις δηλωμένες, οι οποίες φαίνεται ότι θα υλοποιηθούν όλες, και 250 χιλιάδες επιβάτες, δηλαδή κοντά στο 80%-85% του 2019», προσθέτει.

«To λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα πολυθεματικό λιμάνι και ουσιαστικά είναι μια μικρογραφία του λιμένος του Πειραιά. Εχουμε πάρα πολλή ακτοπλοΐα, η οποία είναι περίπου το 45% των εσόδων του λιμανιού του Ηρακλείου, κρουαζιέρα και βεβαίως και εμπορεύματα», τονίζει ο CEO του ΟΛΗ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://soundcloud.com/user-665020045/minas-papadakis-ston-chari