
Δυο νέα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας από την πανδημία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.
Ειδικότερα:
-Η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμα έναν μήνα. Για το μήνα Φεβρουάριο.
-Επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έχουν λήξει.
Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει την πορεία προς τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, εφόσον το επιτρέψουν οι ειδικοί, ακόμα και από την ερχόμενη Δευτέρα.
“Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από τρία δισεκατομμύρια. Για αυτό και είναι ίσως η ώρα, όπως είπα και εφόσον αυτό μας υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο, μέσω της μεθόδου πωλήσεων εκτός καταστήματος ή και με οργανωμένο τρόπο μέσα σε αυτά. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση, να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα πάντα με τήρηση των μέτρων προστασίας, με αυξημένους ελέγχους”, σημείωσε. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του προστίμου για τους παραβάτες από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε, όπως ανέφερε, να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία, δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. “Κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και δε βάζει σε πίεση το σύστημα υγείας είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε”, είπε ο πρωθυπουργός.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Για τα εμβόλια
-Είναι πολύ σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά… Η δυνατότητα του καθημερινού εμβολιασμού θα αυξάνεται στη χώρα μας ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Θα τεθούν σε λειτουργία στην πατρίδα μας τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μόνο αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στη χώρα μας 4.600.000 δόσεις εμβολίων. Είναι, λοιπόν, εφικτό μέχρι τα τέλη Μαρτίου να εμβολιάσουμε κοντά στα δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Ο εθνικός στόχος στις αρχές του καλοκαιριού ο πληθυσμός μας να είναι ασφαλής είναι ένας στόχος εφικτός.
-Η χώρα μας έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. Αγοράσαμε το διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι δυνητικά θα χρειαστούμε όση ως χώρα. Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε οκτώ εκατομμύρια συμπολίτες μας θα μας περισσέψουν παραπάνω από επτά εκατομμύρια εμβόλια. Κάναμε ακριβώς το ίδιο, το οποίο έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ας αναλογιστεί κάνεις τι θα είχε συμβεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκανε αυτήν την επιλογή. Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε καλύτερη ή σε χειρότερη μοίρα, εάν κάθε χώρα διαπραγματευόταν ξεχωριστά με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες τις ποσότητες που αυτή επιθυμούσε; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ευρωπαϊκή απάντηση, μέσω των οργανωμένων αγορών εμβολίων παρά τις όποιες καθυστερήσεις και δυσκολίες, αποτέλεσε ένα παράδειγμα έμπρακτο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν έγιναν διακρίσεις ανάμεσα σε χώρες. Όλες οι χώρες παίρνουν τον ίδιο αριθμό εμβολίων και τα παίρνουν με την ίδια σειρά.
-Από τον Απρίλιο και μετά, όταν με το καλό θα έχουν εγκριθεί και άλλα εμβόλια, εκτιμώ ότι στη χώρα μας θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε, για να καλύψουμε τη ζήτηση της στιγμής. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών και ο τρόπος που επιλέξαμε να κινηθούμε είναι τελείως καινοτόμος. Επιλέξαμε μία αμιγώς ηλεκτρονική διαδικασία, που καταργεί τη γραφειοκρατία.
-Ολοκληρώνουμε τη θωράκιση των υγειονομικών και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού. Πρώτα για τους πολίτες άνω των 85 ετών και αμέσως μετά, πολύ σύντομα, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε την πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80. Η διαδικασία τρέχει όπως την έχουμε δρομολογήσει και κάθε ημέρα υπόκειται στη βάσανο της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
-Έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών, η οποία είναι απολύτως εξαρτημένη από τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας.
-Καινοτομία και το ψηφιακό πιστοποιητικό. Είναι κάτι που πρότεινα να πάρει κοινοτικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ευρωπαίων, υπερβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο περιορισμούς στις μετακινήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την πατρίδα μας ενόψει της τουριστικής περιόδου και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών που θα αγωνίζονται, ώστε οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών να γίνονται όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα.
-Θέλω να έρθω και σε αυτό που ο κ. Τσίπρας είπε. “Γιατί δεν παίρνετε τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες”. Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astrazeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα. Είναι αστεία πυροτεχνήματα. Κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα.
-Η επιχείρηση του εμβολιασμού έχει πολλά επίπεδα. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν και αστοχίες και δυσκολίες. Το θέμα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται. Και αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής εδώ. Όλα βαίνουν σύμφωνα με το σχεδιασμό.
Για την οικονομία
-Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η Δημόσια υγεία αλλά για να μπορούμε να τη χρηματοδοτούμε απαιτείται και μία υγιής οικονομία. Από την πρώτη στιγμή είπαμε και το κάναμε πράξη ότι δε θα μείνει κανείς απροστάτευτος από αυτή την περιπέτεια. Διαθέσαμε 24 δισεκατομμύρια εντός του προηγούμενου έτους και θα επαναλάβω ότι ακόμα και τώρα το κράτος αποζημιώνει όλους όσοι αναγκαστικά βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καλύπτοντας και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από την γρήγορη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
-Σε αυτό το ασταθές 2020, δεν είδαμε, ευτυχώς, καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης.
-Από την 1η Ιανουαρίου το εισόδημα πολλών νοικοκυριών θα αρχίσει να αυξάνεται, καθώς θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Και βέβαια, όλες οι επιχειρήσεις και οι συμπολίτες μας που πλήττονται ωφελούνται από τη μετάθεση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, από την αναστολή καταβολής δόσεων στα δάνεια τους.
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας
-Αυτή η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται πρώτα και πάνω από όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων στο Εθνικό σύστημα υγείας. Η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Εάν είχε συμβεί κάτι δραματικό, στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε ήδη φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ευτυχώς, φαίνεται ότι ξεπεράσαμε το σκόπελο χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις και πιστεύω ότι και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Αυτά τα θετικά στοιχεία δεν δικαιολογούν κανέναν απολύτως εφησυχασμό.
-Η επιτροπή θα παίρνει τις αποφάσεις της, θα εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα ανακοινώνει τις αποφάσεις της, σε εβδομαδιαία βάση κάθε Παρασκευή απόγευμα. Η πολιτική προστασία εάν δει σε τοπικό επίπεδο κάποια ένδειξη αύξησης της πανδημίας μπορεί να επιβάλει γρήγορα περιοριστικά μέτρα…Πάρθηκαν γρήγορα αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο. Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κάνεις σε συμπολίτες μας ότι ένας φαινομενικά μικρός αριθμός κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τοπικό lockdown, αλλά υπάρχει πάντα μία λογική πίσω από τη λήψη αυτών των αποφάσεων.
-Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου παραλάβαμε 557 κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας…Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας 1.295 μονάδες εντατικής θεραπείας και εκτιμούμε μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν τουλάχιστον ακόμα 150 στο πλαίσιο της υλοποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο Εθνικό σύστημα υγείας. Έχουμε, δηλαδή, την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, γιατί ακριβώς έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος τον οποίο είχαμε θέσει. Να μπορούμε να συζητάμε χαλάρωση των μέτρων, μόνο από τη στιγμή που θα έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
-Έχουν προστεθεί περισσότεροι από 7.000 γιατροί. Το σύστημα υγείας θα ενισχυθεί με ακόμα 1.420 γιατρούς και 2.250 νοσηλευτές με ειδική έμφαση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
-Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών κατά γράμμα και μόνο μία φορά πήραμε πιο αυστηρά μέτρα από αυτά τα οποία μας εισηγήθηκαν οι ειδικοί. Και αυτό αφορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Στην Επιτροπή δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Είναι άνθρωποι που αρθρώνουν δημόσιο λόγο και είναι άνθρωποι που δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής. Ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, ενώ σε άλλες χώρες έχουμε αρκετά παραδείγματα επιστημόνων που αποπέμφθηκαν από τη θέση που είχαν λάβει επειδή για κάποιο λόγο δεν συμφώνησαν με κυβερνητικές επιλογές. Αυτό προφανώς και δεν έγινε στην πατρίδα μας και δεν πρόκειται να γίνει.