Θέμα συζήτησης έχει γίνει στα διεθνή μέσα η επιβολή εισφοράς 20 ευρώ στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τα πολυσύχναστα ελληνικά νησιά σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υπερτουρισμού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να τόνισε ότι η Σαντορίνη και η Μύκονος υποφέρουν από υπερβολικό τουρισμό. Προηγουμένως είχε προτείνει περιορισμό στον αριθμό των επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων στα δύο νησιά από τον επόμενο χρόνο.

Ανακοινώνοντας το σχέδιο τουριστικής φορολόγησης και σκιαγραφώντας βασικές οικονομικές πολιτικές για το 2025, ο Μητσοτάκης ανέφερε στην The Telegraph: «Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Κάποιοι από τους προορισμούς έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια ορισμένων εβδομάδων ή μηνών του χρόνου, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

«Η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει τη Σαντορίνη και τη Μύκονο και γι’ αυτό προχωράμε σε παρεμβάσεις».

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να ρυθμίσει τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν ταυτόχρονα σε ορισμένους προορισμούς, ενώ απαιτούνται κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού.

Εξετάζεται επίσης η αύξηση του φόρου για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε συνδυασμό με την απαγόρευση νέων αδειών για τέτοιες ενοικιάσεις στο κέντρο της Αθήνας για αύξηση του αποθέματος κατοικιών για μόνιμους κατοίκους.

Τα μέτρα ακολούθησαν την επιβολή τουριστικού φόρου 5 ευρώ στη Βενετία στους ημερήσιους επισκέπτες ορισμένες ημέρες μετά την απαγόρευση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων από το κεντρικό της κανάλι.

Το Άμστερνταμ επιχειρεί επίσης να μεταφέρει τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας μακριά από το κέντρο της πόλης έως το 2035 και να μειώσει σχεδόν στο μισό τον αριθμό των κλήσεων σε 100 το πολύ από το 2026.

Διαμαρτυρίες κατά του μαζικού τουρισμού έχουν επίσης πραγματοποιηθεί φέτος στη Βαρκελώνη, την Πάλμα και τα Κανάρια Νησιά.