Τα επίπεδα επιβατών στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ανέκαμψαν κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Ο εμπορικός οργανισμός αεροδρομίων ACI Europe ανέφερε αύξηση 8,5% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η κίνηση να βρίσκεται μόλις 0,2% κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό του 2019.

Η συνολική βελτίωση ήρθε παρά τη γεωπολιτική που είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική απώλεια επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Ουκρανίας και σημαντικές μειώσεις στα αεροδρόμια του Ισραήλ (μείωση 42%) και της Ρωσίας (μείωση 22%).

Μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων ήταν τα αεροδρόμια που βασίζονταν κυρίως στη ζήτηση αναψυχής και VFR, με την Ιταλία (άνοδος 13,9%) και την Ισπανία (αύξηση 10,8%) να επεκτείνουν τον όγκο τους πριν από την πανδημία, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (πτώση 3,9%), τη Γαλλία (πτώση 6,9%) %) και πιο πίσω από τη Γερμανία (μείωση 19,2%).

Βελτιωμένες επιδόσεις παρουσίασαν όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα, την Κροατία, την Πολωνία, τη Μάλτα, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, εκείνες στη Φινλανδία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία παρέμειναν πιο μακριά από την ανάκτηση του όγκου τους πριν από την πανδημία.

Οι κύριοι κόμβοι που ανέφεραν τις υψηλότερες αυξήσεις στην κίνηση τον Απρίλιο του 2019 ήταν η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και το Χίθροου.