του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Σε αντλία αφαίμαξης των εσόδων των επιχειρηματιών του τουρισμού έχει μετατραπεί η ελληνική πολιτεία, απομειώνοντας δραστικά το περιθώριο κέρδους τους και αφαιρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα ανακαίνισης των μονάδων τους.

Η μεσοσταθμική αναρρίχηση της τάξεως του 4-6%, που παρατηρείται κατά μ.ο. αυτή την περίοδο, στις τιμές των ξενοδοχείων αποτελεί ένα είδος εικονικής πραγματικότητας κάτω από το πρίσμα της υψηλής φορολόγησης, των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα οι μονάδες που σημειώνουν μέσο δανεισμό βρίσκονται ήδη στην εντατική ενώ αυτές που για διάφορους λόγους έχουν «ανοιχτεί» περάν των αντοχών τους την περίοδο των παχιών αγελάδων είναι έτοιμες να αλλάξουν χέρια οσονούπω.

Στην Αθήνα οι τιμές δείχνουν οριακή άνοδο κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός όμως που δείχνει την ανεπάρκεια τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτείας να διαφοροποιήσουν την εικόνα της πόλης (ελλιπής αστυνόμευση, σκουπίδια κ.α.) ακόμη και την περίοδο της υψηλής της ζήτησης.

Πέραν του απόλυτου success story της Μυκόνου και της Σαντορίνης, οι υπόλοιπες περιοχές ακολουθούν τις νόρμες της αγοράς.

Η Κρήτη, η Δυτική Πελοπόννησος και οι περιοχές με νέα ποιοτικά τουριστικά προϊόντα θεωρούνται οι κερδισμένοι προορισμοί.

Η επιμήκυνση της σαιζόν που άρχισε να αχνοφαίνεται καθώς και ο εμπλουτισμός τους τουριστικού προϊόντος είναι οι τομείς που αποτελούν παρακαταθήκη για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και συνάμα το κλειδί για την επαύξηση του μέσου εσόδου ανά δωμάτιο.

Σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών σχεδόν 14 εκατ. τουρίστες ετοιμάζονται να κάνουν “απόβαση” στους ελληνικούς προορισμούς από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, περίοδος όπου καταγράφεται σταθερά η μεγαλύτερη ροή επισκεπτών από το εξωτερικό.

Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το υπουργείο Τουρισμού, αναμένονται περίπου 32 εκατ. επισκέπτες φέτος.

Στην ίδια οδό κινούνται τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο τελευταίο στατικό δελτίο του Μαΐου, που αναφέρουν ότι ο προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών διαμορφώνεται ως εξής: 3,181 εκατ. θέσεις έχουν “κρατηθεί” για τον Ιούνιο, 3,774 εκατ. θέσεις για τον Ιούλιο, 3,825 εκατ. για τον Αύγουστο και 3,295 εκατ. θέσεις για το Σεπτέμβριο, που τις τελευταίες σεζόν πλασάρεται δυναμικά ως ιδανικός μήνας διακοπών στην Ελλάδα στα τουριστικά πακέτα των μεγάλων tour operator.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, φέτος παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 16,8% ή σχεδόν 2,7 εκατ. θέσεις στη σεζόν και 16,7% (2,6 εκατ. θέσεις) για την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Ειδικότερα τον Ιούνιο, εκτιμάται αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 18,9% (+505 χιλ. θέσεις).

Έτσι για το σύνολο της σεζόν οι προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών ανέρχονται σε 18,8 εκατ. από 16,1 εκατ. πέρσι (με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι και το τέλος του Απριλίου).

Τα αεροδρόμια με την υψηλότερη ζήτηση είναι το Ηράκλειο (4,258 εκατ. για τη σεζόν), η Ρόδος (3,064 εακτ. θέσεις), τα Χανιά (1,428 εκατ.), η Κέρκυρα (1,944 εακτ. θέσεις) και η Ζάκυνθος (1,052 εκατ. θέσεις). Οι βασικότερες “πηγές” τουριστών παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Για το μήνα που έρχεται, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από την Πολωνία(+58,5%/+100χιλ.) και ακολουθούν η Γερμανία (+29,9%/+130 χιλ.) και η Τσεχία με (+27,6%/+25χιλ.) Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει αύξηση (+9,9%/+55 χιλ.).

Οριακή μείωση των αεροπορικών θέσεων τον Ιούνιο παρουσιάζεται από τη Ρωσία (-0,5% /-1χιλ).
Τα στοιχεία για τις αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό για το τετράμηνο είναι πολύ θετικά.

Τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 11,1% (+17,6% από την αρχή του έτους).

Σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+16,1%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+7,8%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +22,9% και +11,5% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή οι διεθνείς οδικές αφίξεις, αυξήθηκαν κατά 1,1%, και η συνολική μεταβολή από την αρχή του έτους ανέρχεται σε 4%.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαρτίου αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με τον Μάρτιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 28,2%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι 12,8% και 13,9% αντίστοιχα.

Υπογραμμίζεται ότι πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα σχεδόν 27,2 εκατ. τουρίστες (με τους επιβάτες της κρουαζιέρας το υπουργείο Τουρισμού τους υπολογίζει σε περίπου 30 εκατ. συνολικά), ενώ τα έσοδα άγγιξαν τα 14,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, έκρηξη σημειώνει η επιβατική κίνηση εξωτερικού στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece το Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία κίνησης που δημοσιοποιεί η εταιρία, εντυπωσιακή αύξηση, η μεγαλύτερη στα 14 αεροδρόμια, καταγράφεται στο αεροδρόμιο της Μυκόνου (+42,8%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια Κω (36,2%), Κεφαλονιάς (35,2%), Σαντορίνης (31%), Κέρκυρας (24,7%), Ρόδου (24%), Ζακύνθου (23,4%), Θεσσαλονίκης (22,1%) και Χανίων (18,6%).

Τέλος σε επίπεδο όγκου επιβατών από το εξωτερικό, ο μεγαλύτερος καταγράφεται στο αεροδρόμιο Ρόδου (563.766 ταξιδιώτες) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (416.073), η Κέρκυρα (326.797), τα Χανιά (305.303) και η Κως (290.105).